BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първи уикенд навън за жителите на Истанбул

Днес ще е първата събота в Истанбул от началото на декември без забрана за излизане от вкъщи. В началото на седмицата ограничителните мерки в Турция заради епидемията бяха разхлабени.

За първи път от 4 декември, когато бе въведена забрана гражданите да излизат от дома си през уикендите, жителите на Истанбул ще могат да се движат свободно в събота от 5 ч. сутринта до 9 ч. вечерта, предава БТА.

Според критериите на здравните власти мегаполисът е поставен в категорията на областите с повишен риск от заразяване с новия коронавирус (оранжева зона). По тази причина забраната за излизане от вкъщи ще бъде в сила в неделния ден до 5 ч. сутринта в понеделник.

Животът в Истанбул постепенно се нормализира. Ресторантите и кафенетата са отворени, но с ограничено работно време (до 7 ч. вечерта), на половината от капацитета си и с представяне на специален код, който дава възможност за проследяване на заразените. Спортните площадки и басейните са затворени.

Училищата са отворени по модела 2 дни присъствено и 3 дни дистанционно обучение в седмицата.
Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа обаче предупреди,че е рано да се говори за реално нормализиране на ситуацията, тъй като през последната седмица новите случаи на коронавирус са се увеличили.

През последното денонощие в Турция са установени 11 302 нови случая на коронавирус, съобщи Коджа. С общо 2 757 460 регистрирани заразени, страната е на девето място в света по този показател.

62 души са починали за изминалите 24 часа. С това общият брой на смъртните случаи от COVID-19 в Турция достигна 28 901.

Към момента общо 12 окръга са в категорията на най-рисковите зони що се отнася до разпространението на коронавируса. Сред тях са черноморските Гиресун, Артвин и Орду, както и пограничният Одрин.

Източник : Днес

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!