BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Реално осъществими проекти в приоритетите на ГЕРБ за развитието на Бургас

Четирилентови пътища до по-малките общини в Бургаско, развитие на висшето образование и изграждането на детска университетска болница в Бургас. Това са част от акцентите в програмата на ГЕРБ за следващите четири години. „Излизаме със силен отбор и с ангажимент за реално изпълними проекти. Амбицията ни е да запазим своето представителство в новия парламент и дори да го надградим“, коментира областният председател на ГЕРБ Димитър Бойчев.

„Предизвикателството за следващия мандат е справянето с ковид пандемията и последиците от нея. Основната ни задача ще бъде възстановяване на икономиката“, коментира народният представител и кандидат за нов мандат Ивелина Василева.

„Един от приоритетите ни ще е образованието, защото това е най-добрата инвестиция в бъдещето“, допълни Василева. Тя уточни, че екипът на ГЕРБ поема конкретен ангажимент през 2025 година учителската заплата да достигне 2500 лв. „Минимумът на средната работна заплата в страната трябва да е 2000 лева, а минималната поне 1000“, обясни Василева и допълни, че 5% от брутния вътрешен продукт на страната ще бъде насочен към инвестиции в образованието.

Заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова, която ще се бори за място в парламента от Бургас пък смята, че в следващите 7 години регионът трябва да стане една от най-бързоразвиващите се области в страната. „За нас една от основните теми е да запазим живота на хората и да осигурим по-добро здравеопазване за нашите деца. За това акцент в регионалната ни политика е изграждането на университетска детска болница с научен център към нея“, обясни Николова.

Развитието на инфраструктурата е друг от приоритетите в програмата за развитието на Бургас. „Важно е транспортната свързаност да продължи. Осигурихме четирилентов достъп до Несебър, изградихме южния обход и работим по северния. От тук нататък трябва да допълним с четирилентов достъп от Бургас до Айтос, Средец и Малко Тървово“, коментира още Деница Николова.

Добрата новина съобщи заместник-министърът на енергетиката и кандидат за депутат Жечо Станков. В новата програма за саниране ще попаднат и еднофамилните жилища. Самата програма за енергийна ефективност ще се надгради, защото ще дадем шанс на хората сами да произвеждат своята енергия – електрическа или топлинна“, обясни Жечо Станков.

Новата програма предвижда да се отпускат до 4 хил. лева на домакинство за ел. панели и до 1 200 лева за подмяна на климатиците с по-висок енергиен клас или за соларни панели. „Поемам личен ангажимент, че ще продължим да насочваме средства и за училищата, детските градини и здравните заведения“, допълни още Станков.

Вече е започнало проектирането на автомагистрала „Черно море“, която ще осигури достъп на румънските туристи до родните курорти. Това е добра новина за бранша, който беше най-силно засегнат заради ковид кризата, коментира пред Gramofona.com Димитър Бойчев. Според него е необходима целева реклама, особено за големите курорти.

„Поисках от Министерството на туризма да направят анализ, летовниците от кои пазари бяха в големите комплекси. Сега разкриваме представителства там“, обясни Бойчев. И през 2021 година ще продължи програмата за финансиране на чартърните полети. „Това е работеща мярка, която трябва да остане. Мисля, че може да се приложи и при сухоземния транспорт“, допълни още Димитър Бойчев.

Лобизмът, но в добрия смисъл на думата пък ще е приоритет за водача на листата Любен Дилов син. „За да можем да обясним и на колегите си от новия парламент, че мораториумът за разкриване на нови факултети не е добра идея за Бургас. Тук трябва да имаме висши училища за Ай Ти технологии, висша хуманитаристика. Трябва да сме подготвени, за да бъдем големият търговски център и вратата към Азия“, категоричен е Дилов. „Истината е, че хората са всичко и Бургас го доказва. Правилните хора, с правилната мотивация могат да направят неща, които преди години са ни се стрували невъзможни“, убеден е Дилов.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!