BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Рекорд в САЩ – 3,3 млн. безработни са поискали помощи само за седмица

Без аналог е броят на американците, поискали помощи за безработни миналата седмица, сочат данните на трудовото министерство – първите официални, създаващи представа за икономическите последици от коронавируса в Съединените щати. В седмицата 16-22 март това са направили 3,3 млн. души, информира Dnevnik.bg.

Следващата по големина стойност е от седмицата в края на септември и началото на октомври 1982 г. и е едва 695 хил. души.

Още по-голяма е разликата в сравнение с броя американци, направили това предходната седмица – 281 хил. души. Само в град Ню Йорк, където са 5 % от всички случаи по света, броят на поискалите помощи се е увеличил 1000 %.

Американският президент Доналд Тръмп, който е заявявал, че не знае дали коронавирусът ще по-опасен за жителите от рецесията, опитва да попречи на отделните щати да публикуват ежедневни данни за безработицата. В страната се затварят ресторанти, барове, кина, хотели, фитнес зали и други, производството на стоки като автомобили спира, има сериозен спад във въздушния трафик.

Така с резкия скок на подали заявления се слага край на период с рекордна заетост в САЩ за последните 50 години – 101 месеца тя се увеличаваше без прекъсване, докато не достигна 3,5 на сто, отбелязва „Гардиън“.

Икономисти са прогнозирали увеличение с около милион, но е имало и алтернативни оценки – че числото ще достигне 4 млн.

По-рано Сенатът на САЩ одобри рекорден план за спасяване на икономиката – с пакет от 2 трлн. долара за справяне с щетите от коронавируса.

Снимка: Ройтерс

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!