BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ръководството на пристанище Бургас се срещна с делегация от Р Турция

Развитието на морските превози между Турция и България бяха тема на срещата между ръководството на „Пристанище Бургас” ЕАД и представители на Турското генерално консулство в града и на Посолството на Р Турция у нас.

От страна на домакините в работната среща участие взеха изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов и ръководителят на „Маркетинг, СУК и Евроинтеграция” Стойчо Димов.

В срещата от страна на Република Турция участваха Генералният консул в Бургас Синем Гюзел и ръководителят на Търговската секция към посолството на Република Турция в София Синем Таштан.

Пристанище Бургас посрещна турски гости
Договориха възможности за търговия през пристанището

Това е първата работна среща на представителите на Р Турция след отпадане на строгите мерки, въведени заради пандемията от COVID-19.

„България за нас е важен партньор и е център на Балканите. Основната ми мисия е да спомогна за развитие на движението на стоките между Турция,  България и Европейския съюз”, посочи  Синем Таштан. По думите й

60 % от движението на стоки между двете страни е чрез сухопътен транспорт и между 10 и 25 % по море.

Първата българо-турска среща в порта след паднемията
Първата българо-турска среща в Бургас след пандемията

Въпросите й бях свързани товаропотока между страните, ценообразуването в зависимост от транспорта  и възможностите да се повлияе за увеличение на товарите по море.

По време на срещата бяха представени възможностите на пристанищен район Бургас, връзките между морския, ж.п транспорт и магистрала „Тракия”. Изпълнителният директор Диян Димов съобщи, че за изминалите две години

износът за Р Турция през пристанище Бургас е 48 857 тона /предимно на шрот и трици/, а вносът е с обем 122 447 тона /метали, ПДЧ, цимент, гипс и др./

През последните няколко години има тенденция част от стоките превозвани по море да се ориентират към сухопътният транспорт, тъй като за бизнеса този вид транспорт е по-изгоден финансово. Голямо предимство на пристанище Бургас, което може да е изгодно за бизнеса е възможността за ползването на комбиниран транспорт.

Стоките може да пристигат с кораби от Турция в Бургас, а от там с железопътен транспорт към различни точки на Европа.

Този вид транспорт, особено след рехабилитацията на ж.п. линията Бургас – Пловдив по високоскоростната отсечка ще намали времето за доставка на стоките, посочи Диян Димов.

По време на срещата беше представен и проектът, по който ръководството на пристанище Бургас активно работи през последните две години – пътнически превоз с бързи кораби по линията: Бургас – Инеада – Истанбул и обратно.

„Бихме искали на „Пристанище Бургас” ЕАД да се осъществи пътническия превоз между нашите две страни.

След направеното тестово пътуване до Инеада и проведените няколко срещи с представителите на водещия фери-оператор компанията İDO, с които преговаряме да осигурят бърз катамаран за обслужване на линията, има изключително голям интерес от страна на гражданите.

Диян Димов договори възможности за търговия по море и земя
Диян Димов договори възможности за търговия по море и земя

Направени са част от изчисленията за стойността на пътуването и ще се радваме ако от Посолството на Р Турция и Генералното консулство ни окажете съдействие за осъществяването на тази инициатива”, каза Диян Димов.

След приключването на работната среща гостите получиха снимка от първото пътуване с катамаран до турския град Инеада, осъществено на 18 юни 2019 г. Дипломатите се ангажираха да съдействат за осъществяването на пътуванията, което би било в интерес и на двете държави.

 

 

Материалът Ръководството на пристанище Бургас се срещна с делегация от Р Турция е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!