BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сблъсъци в Хага заради частичния локдаун

Протести избухнаха в Хага, Нидерландия, след като правителството обяви въвеждане от утре за 3 седмици на частичен локдаун заради коронавируса, предаде Франс прес.

Демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицията, хвърляха пиратки и камъни по полицаите. Полицията използва водно оръдие, за да ги разпръсне.

Протестът, в който участваха около 200 души, бе организиран в района на министерството на правосъдието и сигурността, където премиерът Марк Рюте даваше пресконференция, на която обяви новите рестрикции.

Нидерландия се връща от днес към затягане на мерките за ограничаване разпространението на COVID-19 поне за три седмици заради нарастването на случаите на заразени с коронавирус, предаде АФП.

Баровете, ресторантите, кафенетата и супермаркетите ще затварят в 8 часа вечерта, а магазините, в които не се продават стоки от първа необходимост ще работят до 6 часа вечерта.

Прекратяват се публичните събития, а броят на гостите при домашни посещения няма да може да надхвърля четирима.

Училищата остават отворени, а хората ще могат да напускат домовете си безпрепятствено. Властите насърчават по възможност да се работи от вкъщи.

Случаите на COVID-19 се увеличиха, откакто правителството свали повечето ограничителни мерки на 25 септември, достигайки рекордните нива от над 16 000 в четвъртък и в петък.

Страната със 17 млн. души население е потвърдила 2,2 млн. случая на COVID-19 и 18 612 починали от началото на пандемията миналата година.

Болниците предупреждават, че няма да се справят през зимата при настоящите условия.

Ръстът на новозаразените идва, въпреки че 82% от нидерландците над 12-годишна възраст са напълно ваксинирани.

В интензивни отделения 69 на сто не са ваксинирани, но отслабващият ефект на ваксината, в частност при по-възрастните, се смята за причина за скокът на новите случаи.

Източник: https://offnews.bg/

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!