BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сдружение „Общество за духовни изяви“ отбелязва своята 20 годишнина с голям концерт на Кирил Дончев и откриване на паметника на Петко Задгорски

Бюст – паметникът на именития художник Петко Задгорски ще бъде открит на 19 юни от 11.00 часа в Морската градина, в близост до паметника на поета Пушкин, създаден от Задгорски през 1952г. и превърнал се в една от културните емблеми на града. Сред гостите ще бъдат неговите внуци, известни художници, поети и интелектуалци.

Община Бургас активно съдейства за реализирането на проекта. Автор на бюст-паметникът на Петко Задгорски е скулпторът Руси Костадинов.

Събитието е включено в празничната програма, с която Сдружение „Общество за духовни изяви“ с председател журналистът и издател Румяна Емануилиду ще отбележи своята 20-годишна активна културна дейност.

Великолепен концерт на известната музикантска фамилия Дончеви също е част от празничната програма по повод знаковата годишнина. Проявата „Музикален Бургас” ще събере на бургаска сцена големия композитор Кирил Дончев и синовете му Антони и Георги Дончеви на 18.00 юни /петък/ от 18.00 часа в залата на кукления театър. Ценителите на стойностното изкуство ще се докоснат до подбрани произведения филмова и театрална музика. Специален гост ще бъде големият български актьор Ицхак Финци. Гостите в залата ще се насладят още на документалния филм „Последният Дон Кихот”, посветен  на 85 години от рождението на композитора Кирил Дончев и 60-годишната му музикална дейност.

*Кирил Дончев е почетен гражданин на Бургас.  Първият преподавател на духови инструменти в НУМСИ „Панчо Владигеров“, първият диригент на Бургаски духов оркестър. Носител на приза „Аскер“ за цялостен принос към театралното изкуство.

Държавем архив – Бургас ще оформи личен фонд на именития компузитор.

На честването ще бъде представен и последният брой от списание „Изгрев“, издавано 20 години от Сдружение „Общество за духовни изяви“ .

Събитията се реализират с подкрепата на Община Бургас по програмата за съфинансиране на културни проекти.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!