BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Село Росен на протест срещу уволнението на учителка-ромка / СНИМКИ, ВИДЕО /

Родители и деца от село Росен излязоха днес на протест в защита на уволнена учителка. Десетки роми скандираха  в двора на местното училище „Христо Ботев“ „Лазова –вън” и „Искаме Иванова”, „Расизъм“, „Мафия“, „Фашизъм“.  „Лазова” е настоящата директорка на училището  – инж. Антония Лазова. „Иванова” е Сияна Иванова – уволнената учителка.

Протест село Росен
Ромите искат връщането на работа на учителка

Историята е следната – младата Сияна Иванова, която е от ромски произход, била назначена по заместване от пенсиониралата се миналата година директорка Стефана Черноглазова.

Момичето все още е студентка, но е местна и е успяла да събере децата в училище, обясни самата Черноглазова.

Тя твърди, че е имала право да я назначи, като заплатата й е била 65% от тази на редовните учители.

Новата директорка – инж. Лазова е преценила, че може да избере за това място пълноправен учител и е уволнила студентката Иванова. Заедно с нея са уволнени още двама учители по различни причини.  Тя е поискала да назначи нови преподаватели, но не е подала правилно необходимите документи в РИО Бургас.

В момента тече конкурс за назначаване на новите учители.  Другите двама днес подаваха молбите си да бъдат назначени отново.

Учителите, които бяха на работав момента, не пожелаха да коментират ситуацията в училището им.

Събралите се в двора на училището жители на ромската махала заявиха днес, че си искат учителката, която е успяла да накара децата им да учат и да посещават училището.  Според тях

Иванова е уволнена по расов признак – т.е. защото е от ромски произход.

„Иванова ни учеше, даваше ни уроци, а Лазова ни кара да боядисваме огради и да работим по време на училище, защото сме роми”, твърдят учениците от горен курс, които днес също присъстваха на протеста. Родителите се заканиха да преместят децата си в Бургас или да не ги пускат на училище в селото, ако не върнат любимата им учителка.

Протест с. Росен
Протестиращите смятат, че са уволнили учителката, защото е ромка

Зам. –кметът на община Созопол Тодор Дамянов помоли протестиращите да напуснат   двора на училището, за да могат децата, които са в класните стаи, да излязат в междучасие. Много от тях бяха разстроени от случващото се навън и дори се разплакаха.  Тодор Дамянов обеща на протестиращите да обсъди с администрацията проблема и да направи нужното за отстраняването му. Той уточни, че уцилището е общинско, но назначенията в него се правят от РИО по предложение на директора.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=bSel8hYxXKM?feature=oembed&w=640&h=360]

Директорката г-жа Лазова не беше в сградата. Според учителите тя е била там сутринта, но час преди обявения протест е заминала за Бургас.

Протестиращите се заканиха да възобновят протеста утре и настояха за среща с директорката.

Материалът Село Росен на протест срещу уволнението на учителка-ромка / СНИМКИ, ВИДЕО / е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!