BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Синя Луна, Космическа целувка и други астрономически радости през 2020 година

2020 г. обещава незабравими зрелища на астрономи и аматьори от цял свят, които обичат да гледат нощното небе.

В действителност за 12 месеца ще видим 13 пълни луни, няколко супер луни, една „синя луна“, целувка на планети, впечатляващи звезди и пълно слънчево затъмнение. Но всичко по реда си.

1. Четири супер луни и една синя

Супер Луната винаги е привличала вниманието на хората. 
На тази снимка е гигантска луна в Гластънбъри – едно от най-мистичните места във Великобритания.

Супер Луната е астрономическо явление, когато пълнолунието съвпада с перигея – момента на най-близкото приближаване на Луната и земята. По това време Луната изглежда много по-голяма и по-ярка от обикновено.

Супер Луната обаче е много неясен термин и не всички астрономи са съгласни с това определение. Оттук и разликата в резултата: за оптимистите през 2020 г. ще има четири супер луни наведнъж, а за песимистите – само две, на 9 март и 7 април.

Мартенското пълнолуние се нарича Пълнолуние на червеите, защото обикновено в този момент земята се размразява, а на повърхността се появяват земни червеи. А априлското пълнолуние се нарича Розово, защото американските индианци го свързват с появата на първите пролетни цветя – див флокс.

Две спорни супер луни ще се появят на 9 февруари и 7 май; според някои учени, тези дни луната няма да е достатъчно голяма за супер луна. Това е Снежното пълнолуние, тъй като през това време обикновено се наблюдават обилни снеговалежи и Цветно пълнолуние.

Първата пълна луна тази година беше на 10 януари и се казваше Вълча, защото по това време вълците имат брачен период и вият много често.

Но това не е всичко. На 31 октомври ни очаква „Синята луна“ и смисълът тук изобщо не е в цвета или ориентацията, а в това, че традиционно така се нарича третото пълнолуние в този астрономически сезон, когато има четири пълни луни вместо обичайните три.

Впрочем, втората пълна луна, когато са две в един календарен месец, също се нарича „Синя Луна“. Всичко е сложно при тези астрономи.

2. Персеид „Звезден дъжд“

GETTY IMAGES
Метеорният дъжд наистина създава впечатление за звезди, които се леят от небето

Малко хора могат да бъдат изненадани от метеорните потоци, обаче, „Звезден дъжд“ на Персеидите е едно от най-зрелищните събития на годината. Вижда се всяка вечер от средата на юли до средата на август, а за наблюдение не се изискват специални инструменти: когато до 80 метеора на час летят в небето, е трудно да не ги забележите при хубаво време.

Изглежда така сякаш метеорите излитат от северното съзвездие Персей, но всъщност причината за това явление е, че Земята преминава през останките от опашката на кометата Суифт-Тутъл.

Тази година пикът на звезден дъжд, понякога наричан „Сълзи на Св. Лоренцо“, ще падне в нощта на 12 август.

3. Maхатънхендж

Слънцето грее през 42-ра улица в Манхатън на 14 януари 2018 г.
Всичко е като в древния Стоунхендж, само по-голямо …

Нюйоркчаните са запознати с това явление.

Четири пъти в годината, през декември, януари, май и юли, изгряващото или залязващо слънце грее по улиците на Манхатън, ориентирани от изток на запад. В името на това явление се съчетават Манхатън и английски Стоунхендж, паметник от неолита, изграден от камъни и, според една версия, използван за астрономически наблюдения.

Само че, в Ню Йорк небостъргачите играят ролята на каменни блокове, придавайки на зрелището различен мащаб.

Зимно слънцестоене в Стоунхендж
Стоунхендж Зимно слънцестоене

„Пълно слънце“ на Манхатънхендж може да се види два пъти годишно: 29 май и 13 юли, но на 30 и 12 юли половината слънце се появява между небостъргачите – също красива картина.

4. Метеорен поток Джеминиди

Метеорен дъжд идващ от съзвездието Близнаци
Метеорен дъжд идващ от съзвездието Близнаци

Заедно с Персейдите, този звезден дъжд се счита за едно от най-зрелищните нощни шоу програми, когато в пика на активност в небето пламват до 120 метеорита в минута.

Най-доброто време за наблюдение е нощта на 14-15 декември, метеоритите летят със скорост до 70 километра в секунда, оставяйки ярки следи в небето, изгаряйки в плътните слоеве на атмосферата.

Както в случая с Персеидите, изглежда, че метеорите идват от съзвездието Близнаци, но това е визуална илюзия. Всъщност те се откъсват от астероид, обикалящ около орбитата на слънцето.

Звезден дъжд Geminid е не само ярък, но и много цветен. Много от метеоритите са жълти, зелени, червени или сини. Това се дължи на наличието на оксиди от различни метали във фрагментите на астероида.

5. Пълно слънчево затъмнение

Тотално слънчево затъмнение

За да видим едно от най-редките и най-ценените в астрономията космически явления – тотално слънчево затъмнение – ще трябва да изчакаме до самия край на годината.

На 14 декември Луната ще бъде точно между нас и Слънцето, а лунна сянка ще падне върху Земята.

Затъмнението най-добре ще може да се наблюдава от южното полукълбо. Така че, ако имате възможност и желание, е време да помислите за закупуване на билет до Нова Зеландия, Чили или Аржентина. Южна Бразилия също става.

6. Извънземна целувка

Юпитер и Сатурн
Въпреки видимата небесна близост, Юпитер и Сатурн са на милиони километри.

Декември 2020 г. обещава да бъде богат на астрономически явления. В навечерието на зимното слънцестоене на 21 декември ще има съюз между Юпитер и Сатурн. Тези планети се сближават толкова близо в небето, че ще създадат илюзията за космическа целувка, въпреки че в действителност те ще бъдат разделени от милиони километри.

Снимки: GETTY IMAGES

Източник: /www.bbc.com/russian/

The post Синя Луна, Космическа целувка и други астрономически радости през 2020 година appeared first on BurgasCity.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!