BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Скромно увеличение на служителите през четвъртото тримесечие на 2019 г. в Бургас

 

Между октомври и декември се предвижда увеличение на персонала във всички пет региона.

За второ поредно тримесечие Варна очаква най-силния пазар на труда с нетна прогноза за заетостта от +12%. Работодателите в Пловдив и София планират значително увеличение на работните места с прогноза от +8%, а прогнозата за Бургас е +5%.

За разлика от предишното тримесечие търсещите работа в Русе могат да очакват благоприятен климат на наемане, предвид че прогнозата на работодателите регистрира най-голямото увеличение на тримесечна база и стига +4%.

Резултатите от най-новото обзорно изследване на ManpowerGroup за заетостта показват, че 11% от 621 анкетирани работодатели в България очакват да увеличат нивата на заетост през следващите три месеца, 5% предвиждат намаление на числеността на служителите и 4% не са сигурни за плановете си за наемане, докато 80% не обмислят да променят настоящата си работна сила в периода октомври-декември. След като сезонните колебания бъдат отстранени от данните, нетната прогноза за заетостта е +7%. Намеренията за наемане остават без промяна в сравнение с предишното тримесечие и намаляват с един процентен пункт на годишна база.

„Работодателите в България споделят предпазлив оптимизъм по отношение на пазара на труда през четвъртото тримесечие на 2019 г. Скромните им намерения за наемане на служители отразяват забавения икономически растеж, както и многоочакваните резултати от предстоящите избори,” коментира Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани. „От друга страна, 11% от работодателите в страната планират да увеличат работната си сила през следващите три месеца и тази положителна тенденция се отнася за всички пет региона и за почти всеки индустриален сектор. Въпреки това търсенето и на висококвалифицирани, и на нискоквалифицирани служители надвишава предлагането и виждаме как борбата за специфични таланти се увеличава всеки ден в редица сектори.”

Последните данни също разкриват, че работодателите в осем от десетте индустриални сектора предвиждат да увеличат заетостта до края на годината. За второ поредно тримесечие сектор „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ очаква най-силното темпо на наемане на служители с прогноза от +14%. Както сектор „Производство“, така и сектор „Транспорт, складове и комуникации“ отчитат прогноза от +10%. В същото време прогнозата в три сектора – „Електричество, газ и вода“, „Публичен и социален сектор“ и „Търговия на едро и дребно“, е +8%, докато секторите „Минно дело“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ очакват застинал пазар на труда.

В сравнение с предишното тримесечие очакванията за заетостта значително се увеличават в секторите „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“ и „Строителство“ със съответно 7 и 6 процентни пункта. Сектор „Производство“ отчита ръст от три процентни пункта на тримесечна база, докато плановете за наемане в сектор „Търговия на едро и дребно“ се подобряват с 4 процентни пункта. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г. перспективите за наемане се увеличават в шест от десетте индустриални сектора.

В периода октомври-декември се очаква нивата на заетостта да се увеличат във всички четири според размера си организации. За второ поредно тримесечие работодателите от големите предприятия (250+ служители) отчитат най-активния пазар на труда с прогноза от +20%. Намеренията за наемане на работодателите от малките предприятия (10-49 служители) се подобряват с един процентен пункт в сравнение с предишното тримесечие и прогноза от +7%, а работодателите от средно големите предприятия (50-249 служители) отчитат прогноза от +6%.На тримесечна база работодателите от микропредприятията (по-малко от 10 служители) отчитат най-значителното подобрение от пет процентни пункта и прогноза от +6%.

Материалът Скромно увеличение на служителите през четвъртото тримесечие на 2019 г. в Бургас е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!