BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Созопол е Аполония. Пианистът Живко Петров отличен с наградата „Аполон Токсофорос“

36-то издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ започна снощи в Созопол. За първи път фестивалът ще се проведе на открито и ще продължи 6 дни – до 6-и септември. Програмата включва над 30 събития, повечето от които премиери. Заради мерките за безопасност те ще се проведат на открито – Амфитеатъра, лятното кино и в двора на Художествената галерия. Интересът тази година отново е голям, като за някои от събитията вече няма и билети. Сред официалните лица бяха областният управител Вълчо Чолакова и зам.-министърът на културата Румен Димитров.

Щастлив съм, че и през тази година провеждаме „Аполония“. Сигурен съм, че ни очакват едни много хубави празници на изкуството. „Аполония“ винаги е била марка за класа, макар че тази година ще бъде във формат от 6 дни. Разбира се трябва да се спазват и противоепидемичните мерки. Хората са зажаднели за култура. „Аполония“ е родена в Созопол. Двете са неразривно свързани и така ще бъде завинаги„, каза по време на откриването кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев.

Особено развълнувана от започващата програма бе Маргарита Димитрова, артистичен директор на Празниците на изкуствата „Аполония“.

Преди 31 години на 1 септември отново бяхме тук. Тази година е много трудна, неприятна и изпълнена с емоции, но решихме, че пак ще проведем „Аполония“, защото трябва да победим страха. Така доказваме, че животът продължава, че любовта е още по-силна и всичко това се дължи на голямото изкуство. Това е един различен фестивал с една друга енергия. Творците има нужда от своята публика и аплодисменти. Сигурна съм, че това ще бъде най-хубавата „Аполония“. Имахме много трудности в организацията и трябва да изкажа своят аблагодарност на Община Созопол„, сподели тя.

Известният пианист Живко Петров получи наградата Аполон Токсофорос

Димитрова връчи и тазгодишната наградата Аполон Токсофорос. Отличен бе Живко Петров – известен пианист, композитор и аранжор. Наградата се връчва за изключителен принос в българската култура и представянето й извън граница.

Материалът Созопол е Аполония. Пианистът Живко Петров отличен с наградата „Аполон Токсофорос“ е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!