BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спецслужбите задържаха руски шпиони в София

Акцията цели да предотврати изтичането на секретна държавна информация

При секретна операция вчера са задържани няколко лица, заподозрени, че са извършвали шпионаж в полза на Русия, съобщи БНТ.

Уточнява се, че операцията е проведена от служители на ДАНС. Обискирани са няколко адреса в южните квартали на София и в кварталите по посока Перник.

Заради операцията на изходите на София в следобедните часове имаше засилено полицейско присъствие, информира БНР.

До момента не е изяснено точно колко са арестуваните. Не се съобщава дали разкритията са направени съвместно с партньорски спецслужби. От прокуратурата и МВР не потвърждават, но и не отричат информацията на „По света и у нас“.

Междувременно източници от ДАНС потвърдиха пред „24 часа“ информацията, че има задържани шпиони с уточнението, че те не са руснаци.

Акцията, в която са участвали служители на ВКП, ДАНС и МВР, цели да предотврати изтичането на секретна държавна информация.

Част от задържаните са действащи български държавни служители, които са имали достъп до секретна информация, важна за страната ни.

За година и половина от страната ни бяха изгонени шестима руски шпиони, използвали дипломатическата служба като прикритие за дейността си срещу България .

„Да видим първо какъв е резултатът! За година и половина бяха изгонени шестима руски шпиони на дипломатическо прикритие. Но няма информация за нито един арестуван българин, който е давал информация срещу възнаграждение на руските „дипломати“. 

Сега изглежда става дума за местни лица без дипломатически имунитет. Толкова засега, като за началото на мандата на посланик Митрофанова.“ – коментираха от Атлантическия съвет на България.

Източник и снимка: https://news.bg/

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!