BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стари сгради в университета „Асен Златаров“ се превръщат в модерни лаборатории

Приключи ремонтът на старите сгради в университет „Проф. д-р Асен Златаров“, където ще се създаде първия в Бургас Център за върхови постижения – Научноизследователски лабораторен комплекс.

Лаборатория
Помещенията вече са ремонтирани

Той е в рамките на изпълнението на Проект BG05M2OP001-1.001-0004 УНИТе по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, приоритетна ос 1 „Научни изследвания и технологично развитие“, Процедура BG05M2OP001-1.001 „Изграждане и развитие на центрове за върхови постижения“.

Лаборатория

Техниката за лабораториите също започна да пристига поетапно.

Това съобщи проф. Сотир Сотиров, който е ръководител на административния екип на проекта УНИТе.

Техника

Парньори по проекта са Университет “проф. д-р Асен Златаров” Бургас (БУ), Софийски университет “Св. Климент Охридски” (СУ), Технически университет София (ТУ), Русенски университет “Ангел Кънчев” (РУ) и Шуменски университет “Епископ Константин Преславски” (ШУ), Подкрепяща организация е Община Бургас.

Техника

Целта на Центъра за върхови постижения е разработване и внедряване на най-съвременни информационни и комуникационни технологии, насочени към бизнеса.

Техника

В Научноизследователски лабораторен комплекс към Център за върхови постижения към Бургаски университет “Проф. д-р Асен Златаров” ще се построят 4 лаборатории – ПРОТОТИПНА ЛАБОРАТОРИЯ, СИСТЕМИ РЕАЛНО ВРЕМЕ И ВГРАДЕНИ СИСТЕМИ, ЛАБОРАТОРИЯ ЗА БИОСЕНЗОРИ и КОМПЮТЪРНА ЛАБОРАТОРИЯ ХЕТЕРОГЕННИ И ВГРАДЕНИ АРХИТЕКТУРИ И ОБРАБОТКА НА ДАННИ.

Лаборатория

Първата от лабораториите – за прототипиране на платки, ще се намира в сградата на Техническия колеж.

Идеята е тя да се превърне в модерна производствена база за печатни платки в малки количества, като в нея се обучават кадри за индустрията.

Лаборатория
Така изглежда новата лаборатория

Обединение на мощностите, с цел обработка на големи масиви от данни, работа с невронни мрежи, симулация на интелигентни системи и модели , ще започне в сътрудничество с още два университета, партньори по проекта – в Шумен и София.

Това ще бъде и част от дейността на втората лаборатория по проекта.

Лаборатория
Сградата е напълно обновена

Някои от възможните тестове и симулации, които ще могат да се извършват в нея, са как да се управляват безопасно самолети, които са на автопилот и се командват от компютри. Тази лаборатория ще работи за предотвратяване на самолетни катастрофи.

Научноизследователските дейности на партньорите ще са концентрирани върху по-ускореното въвеждане на нови технологии в сферите на производството и услугите.

По този начин ще се проправи път за интегриране на България в Единния дигитален пазар в Европа.

Лаборатория
Дари и санитарните възли са изрядни

От друга страна УНИТе ще насърчава привличането на работа на млади и талантливи изследователи, с което да се спре процесът на изтичане на кадри към други страни.

Разрешаването на ключови проблеми, свързани с изграждането на дигитално общество в България, е друга цел, към която работещите експерти по УНИТе ще се стремят.

Развитието на ИКТ ще осигури по-качествено образование и създаването на специалисти в различни области. Това от своя страна е ключов фактор за създаването на развита и конкурентноспособна икономика.

Лаборатория
Стаите са светли и уютни

Създаването на Центъра за върхови постижения ще допринесе за развитието на областта информатика и ИКТ в страната и фокусирането на научната дейност върху потребностите на икономиката и обществото.

Една от целите е да се създаде уникална изследователска инфраструктура, включително един нов научно-изследователски комплекс и реконструкция на 4 съществуващи бази.

Материалът Стари сгради в университета „Асен Златаров“ се превръщат в модерни лаборатории е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!