BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стефан Диомов подари новата си книга на РБ „Яворов“

Композиторът Стефан Диомов и писателят Лъчезар Заркин все още не са се виждали наживо, но вече „се срещаха“ в Регионална библиотека „Пейо Яворов“. Инициативата е на писателя, който пожела чрез библиотеката да подари свои творби на маестрото.

 

Лъчезар Заркин е писател, педагог и документалист. Той е син на убития от комунистическия режим на 3 март 1977 година, политически затворник Георги Заркин. Книгите на сина са посветени на трагичната съдба на неговия баща, а автор на други е Георги Заркин и са издадени посмъртно.

 

Лъчезар Заркин пожела част от книгите, които съдържат поезия и проза, да бъдат подарени на композитора Стефан Диомов. Той подарява своите творби и тези на неговия баща, и дава съгласието си, ако някои от стиховете допаднат на композитора, да бъдат „облечени“ в музика.

 

Регионална библиотека „Пейо Яворов“ притежава творбите на баща и син Заркини и всеки, който иска да се докосне до тях може да посети Заемна за възрастни на ул. „Богориди“ 21.

 

Там композиторът Стефан Диомов получи литературния подарък и сподели:“Благодаря много за подаръка, но аз съм човек, който не може само да получава. Затова използвам повода да подаря на на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ своята биографична книга „Белите и черни клавиши на моя живот“, излязла на пазара преди дни. Това е моят живот. Написал съм над 400 песни, а към книгата има дискове със 60 избрани. Никога не съм мислил, че ще пиша автобиография, много лично деяние е, за него се изисква и самочувствие и смелост. Оказа се, че аз нямам нито едното, нито другото и доста се двоумих. Кой съм аз, за да пиша, още съм твърде млад, това на шега, но взех, че я написах, заради пандемията. Оказа се, че и тя може да донесе нещо положително, човек да се обърне назад и да си направи една равносметка. Открих своите победи, своите заблуди и грешки. За някои мои грешки ме боли, но те са непоправими. Моят живот беше доста противоречив. Имах успехи, неуспехи, но не се изгубих, продължих и в последните години обединих своите приятели музиканти и започнах да правя концерти с по 80 човека на сцената“.

 

 

 

 

 

 

 

Материалът Стефан Диомов подари новата си книга на РБ „Яворов“ е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!