BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стефан Янев и Зоран Заев: И в добро, и в лошо сме заедно

Днес е особен ден, белязал българския народ с две сериозни трагедии – инцидентът от миналата вечер в село Рояк, където загинаха български граждани в дома за възрастни хора. Трагедията в момента се разследва.

За съжаление в рамките на по-малко от 7-8 часа нова трагедия беляза тази нощ. Инцидент, катастрофа с пътнически автобус, регистриран в РСМ, с граждани на РСМ и други народности и за съжаление с над 40 души загинали.

Трагедиите са общи. Трагедиите са това, което ни докосва и ни прави съпричастни без значение каква националност са хората, които не са между нас.

Това заяви премиерът Стефан Янев в обща пресконференция с премиера на РСМ Зоран Заев. Двамата разговаряха след трагедията на АМ „Струма“, при която загинаха 45 души, пътували с автобус с македонска регистрация.

Янев изрази съпричастността и съболезнованията на българската държава на близките и семействата на загиналите.

Той допълни, че всички органи, които имат отношение към безопасността и разследването на такъв тип инциденти работят на място. Продължава разследването на АМ „Струма“, а вицепремиера Гълъб Донев пътува към община Дългопол, за да се обсъди възможностите за допълнително подпомагане на оцелелите в дома за стари хора в Рояк.

Оцелелите от катастрофата на „Струма“ са настанени в „Пирогов“. Премиерите Заев и Янев са ги посетили. По техни думи в момента се провеждат беседи с тях.

Общото мнение на медиците са, че травмите им са относително леки и вероятно в близките 1-2 дни повечето от тези хора ще бъдат в състояние да бъдат транспортирани при техните близки.

„В координация сме с премиера Заев от ранните часове. Нашите власти и тези на РСМ имат координация по съответните сектори – министерство на здравеопазването, външните работи, вътрешните работи, както и органите, които извършват разследването и съответните органи на прокуратурата. Координация е създадена на всички нива“, каза Янев.

На въпрос дали причина за катастрофата е проблемен участък Янев каза, че оценката на участъците по магистралата е работа на специализирани органи. Той не приема спекулациите, че участъкът на магистралата – възможни дупки или неравности е нещо, което е довело до инцидента. От видимата картина по-скоро е друга причината, каза Янев.

Двамата премиери не пожелаха да коментират причини за трагедията. Зоран Заев определи случилото се като „страшна трагедия“. Заяви, че РСМ е изгубила 11 деца и другите починали са млади хора, които са се връщали в къщи.

Каза, че е посетил ранените и те са добре, някои са с по-тежки наранявания, но уточни, че тези, които са добре ще бъдат транспортирани у дома, със съдействието на българските власти.

На въпрос дали тази трагедия ще бъде използвана в обтегнатите отношения с България, Заев каза: България и РСМ са и в добро, и в лошо заедно, братски народи сме и трябва да си помагаме, и в добро, и в лошо. При такава трагедия позитивното е, че си помагаме.

Не пожела да коментира политически теми, но поздрави Румен Радев за преизбирането му за втори мандат. „Когато на съседите им е хубаво и на нас ни е хубаво“, коментира премиерът на РСМ.

Източник: и снимка: БНТ

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!