BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съветник иска безплатна психологическа подкрепа за бургазлии

Да се разкрие 24-часова телефонна линия, както и 24-часов чат с възможност за видео разговор за оказване на психологическа подкрепа на жителите на община Бургас. Това предлага общинският съветник от БСП Васил Иванов. В своя докладна записка той посочва, че вследствие епидемиологичната обстановка в страната, предизвикана от Covid-19, много наши съграждани са подложени на огромен стрес.

„Страховете за здравето и живота определят ежедневието, мислите и действията на мнозина от нас. Това несъмнено оказва влияние върху влошаването на менталното ни здраве. Вярвам, че справянето с емоционалното прегаряне и подобряването на психично -здравния статус в този момент е от особена важност“, заявява Васил Иванов.

Психичното здраве на хората не трябва да бъде разглеждано като по-малко рисково и трябва да е приоритетно за справяне с пандемията, се казва още в докладната. „Според скорошно мащабно проучване 1 от 5 с Covid-19 развива психично заболяване 90 дни след разболяването. Хората губят психическа устойчивост и от страх държат да постъпят в лечебно заведение, което често не се налага, а това от своя страна създава следващ голям проблем с липса на места в болниците“, подчертава още общинският съветник.

Освен докладната, Васил Иванов отправя и питане до кмета на Бургас – Може ли Община Бургас да осигури безплатна специализирана психологическа подкрепа на бургаските лекари и здравни работници?

„Те работят без прекъсване, с удължено работно време, спят в болниците или са отделени от семействата си и са на предела на своите възможности, като не малка част от тях излизат в неплатен отпуск или напускат своите работни места. Животът ни зависи от тяхното физическо и ментално здраве и за да можем да подобрим средата им на работа, смятам, че е необходимо Община Бургас да вземе незабавни мерки като им осигури психологична подкрепа“, казва Иванов.

Материалът Съветник иска безплатна психологическа подкрепа за бургазлии е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!