BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съдия Калин Кунчев отново със скандално решение – събаря крепостната стена в Созопол

Съдията, срещу когото протестираха бургаските медии през 2018г. – Калин Кунчев, отново попадна в новините със скандално решение.

Част от Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула” в старата част на Созопол трябва да бъде съборен, тъй като закрива гледката на летен ресторант към морето, реши съдия Кунчев.

Съдия Кунчев
Отново скандално решение на съдията

Става въпрос за 132 м. от стената над крайбрежната алея. Според съда тя е изградена наскоро и няма информация да е продължение на съществуващо от античността съоръжение.

Ищецът е поискал да се премахнат около 10 кв.м. от стената, което ще му открие гледката към морето откъм сезонното заведение, както и достъп на клиенти от алеята.

Позицията на община Созопол е, че  това е архитектурно-строителен паметник на културата и частичното премахване ще го увреди. Крепостната стена е в началото на стария град. Предполага се, че е строена преди около 15 века, но с годините е била разрушена на места. Продължилото 17 години въстновяване на стената до приблизително първоначалния й вид е финансирано с европейски средства.

Архитектурно-исторически комплекс „Южна крепостна стена и кула” е изграждан по проекти на Фондация „Созопол” от 2003 г. до момента. Той е разположен на южната панорамна алея, в старата част на град Созопол – Археологически резерват „Античния град Аполония”.

Крепостната стена в Созопол е намерена случайно, при строеж на нова къща. Представлява крепостна стена със стражева кула, служила за складиране на зърно през 5-6 век. Широчината на зида е 140 см. Открит е и античен кладенец, както и казармено помещение. Днес стражевата кула е превърната в музей.

Освен да премахне стената, община Созопол е осъдена и да плати съдебните разноски на ищеца в размер на над 1 500 лева. Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано в съда в Бургас в двуседмичен срок.

Очакваме реакция от община Созопол следващата седмица.

Съдия Калин Кунчев стана известен през 2018г., след като осъди 2 бургаски медии в дело, заведено срещу тях от известен на полицията и прокуратурата мъж, за публикации, позовани на прессъобщения на двете институции.

Материалът Съдия Калин Кунчев отново със скандално решение – събаря крепостната стена в Созопол е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!