BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С гръм и трясък започна работа созополският кмет

С протест започна първият работен ден за кмета на Созопол Тихомир Янакиев. Той обаче не беше срещу новата власт в общината, а срещу старите й управници. Граждани от с. Атия се събраха пред общината, за да изразят възмущението си от начина, по който се пробутва без прозрачност проекта за депо за опасни отпадъци в селото.

„Това напрежение е генерирано от начина на промотиране на проекта, или по-точно от липсата на такова.

Хората не са знаели, имало е някакво обществено обсъждане преди 10 години, на което са присъствали шест човека, двама от които кметове“, обясни кметът.

Първоначално е била изградена площадка за временно съхраняване на опасни битови отпадъци, но впоследствие се оказва, че до нея има няколко клетки за строителни отпадъци и машина,

която евентуално да бъде докарана, за да ги раздробява. „И това нещо е на 200 метра от къщите на хората, което е абсурдно!“, заяви Янакиев.

Новият кмет на Созопол е категоричен, че няма да допусне изграждането на следващия етап на депото за строителни отпадъци и закупуването на въпросната машина.

Вчера, при влизането му в кабинета на кмета за първи път, той бил привикан от неколцина служители на различни държавни институции, които искали да подписва документи. Сред тях бил и приемо-предавателен протокол за обекта в Атия, с който Янакиев не бил запознат.

Кметът тепърва ще провери има ли сключени договори за извозване на отпадъци след тяхното струпване на площадката, ще изиска и от РИОСВ гаранции по отношение на безопасността чрез замервания на въздуха, почви и води, за да остане само площадката и да се тушира напрежението.

По отношение на съседните клетки за строително депо, предстои свикването на експертен съвет и най-вероятно те ще бъдат заличени.

Материалът С гръм и трясък започна работа созополският кмет е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!