BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С референдум решават съдбата на площадката/депо за опасни отпадъци в Атия, може би

Министърът на околната среда и водите Нено Димов бе поредния представител на държавните институции, който опита да успокои жителите на село Атия заради площадката за временно съхранение на опасни битови отпадъци. След като недоволните хора вече чуха мненията на представителите на община Созопоп, РИОСВ-Бургас и специалисти от МОСВ, Димов се опита също днес да потуши напрежението в населеното място.

По обяд той посети площадката за временно съхранение на опасни битови отпадъци и се увери, че тя е вече почти завършена. През това време част жителите на Атия пък бяха блокирали движението от разклона за Атия на пътя Бургас-Созопол. След като разбраха, че министър Димов няма да отиде при тях, хората се изтеглиха и тръгнаха към депото

Там освен министър Димов бе и инж. Тонка Атанасова, директорът на РИОСВ – Бургас, както и представители на община Созопол. Тq за пореден път тя опита да обясни, че не става въпрос за депо, а за площадка и няма опасност за хората и природата. Жителите на Атия пък бяха категорични, че не искат депото/площадка да се намира на метри от къщите им, като поискаха и да се проведе референдум за него.

Провеждането на такъв минава през Общински съвет-Созопол. Катя Стоянова, временно длъжността кмет на града, бе категорична, че няма да подготви докладна по въпроса и поясни, че може да я внесе за разглеждана в зала, ако тя бъде подготвена от инициативен комитет. Предложението трябва да събере и поне 1/10 подписи от жителите на Атия. Не е ясно и дали, дори ако влезе за разглеждане в залата на ОбС-Созопол, предложението за референдум ще бъде одобрено. Не е маловажно и това, че самото дето вече е изградено е и финалната си фаза за въвеждана в експлоатация.

Днес министър Димов повтори казаното от специалистите на МОСВ отпреди 2 седмици и заяви, че край Атия няма да се преработват отпадъците, а ще се съхраняват, след което ще се извозват към определените за унищожение места. Проектът в Атия се изпълнява с безвъзмездно финансиране по Българо-швейцарската програма за сътрудничество и предвижда изграждане на площадка за временно съхранение на опасни битови отпадъци, от която ще се ползват гражданите на общините Созопол, Приморско и Царево.

Местните попитаха министър Димов, защо не се е провела информационна кампания за депото и защо хората са държани с неведение до началото на строителството. Той отговори, че поръчката за информационна кампания е била обжалвана и се стигнала до съд, така че такава няма да се проведе заради забавянето.

Материалът С референдум решават съдбата на площадката/депо за опасни отпадъци в Атия, може би е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!