BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С ритуал по зарязване на лозята приключват Празниците на любовта и виното /снимки/

Днес, с ритуал по зарязване на лозята в  масивите на село Гюльовца- Община Несебър, тържествено бе отбелязан Трифон Зарезан. Събитието бе част от Празника на младото вино, което селището отбелязва за  11-та година.

Тържеството уважиха кметът на Община Несебър Николай Димитров, зам.-кметът Иван Гургов, кметът на селото Жельо Желев, жители и гости на Гюльовца. Кметът Николай Димитров поздрави присъстващите с Трифон Зарезан и Свети Валентин и им пожела здраве, щастие и берекет.

Празникът  по традиция събира майстори на виното от региона, които  демонстрират качествата на домашно произведения гроздов еликсир.  За доброто настроение на присъстващите имаше музикална програма в чест на Свети Трифон – покровител на  лозаритесоколарите и градинарите. Ритуал по зарязване на лозята имаше и в село Кошарица.

С тези събития Община Несебър постави финални щрихи в четиридневни Празниците на любовта и виното, с които за девети път бяха отбелязани най-нежните дни в годината – дни посветени на жаждата  за нежност на копнежа по щастие и радост от живота.

Празниците  започнаха с изложба  под надслов „Вино и любов“. Пространството под купола на Артиум център се изпълни с произведения, съдържащи красиви и възторжени послания за обич и опиянение, за взаимност и възхищение от очарованието на града и морето. Произведенията ще останат на вниманието на публиката до 28 февруари.

Вълнуващи мигове на щастие в навечерието на Свети Валентин и Трифон Зарезан съпътстваха церемонията по подновяване на брачните обети на 5 двойки, честващи Сребърна сватба – 25 години съвместен живот.

Събитието бе по лична инициатива на кмета на общината Николай Димитров, който пожела на развълнуваните и разчувствани  участници в церемонията обич, сила и топлина. Градоначалникът изтъкна, че семейството е живата клетка в организма на общността, основа за подкрепа, взаимно уважение и сигурност.

Николай Димитров припомни, че Община Несебър се развива и върви напред, именно чрез сплотеността и обединението на своите граждани, които са едно цяло, едно голямо семейство.

Музикалната комедия „Кекс вместо с…екс“ зарадва почитателите на театъра в салона на Артиум център. Постановката предостави на публиката свеж поглед към объркания  живот по време на пандемията чрез сюжет, изпълнен с настроение, шеги, песни и самоирония.

Най-новата книга на поета Иван Ненков „Сутрин рано, вечер късно…“ бе представена в библиотечната зала в Артиум център, а водещ на проявата бе Таня Кехайова, член на читалищното настоятелство към НЧ „Яна Лъскова – 1905“. На срещата присъстваха много почитателите и приятели на автора. „Легендарен текстописец и един от най-добрите български поети от своето поколение. “ – така определи Иван Ненков началникът на отдел „Несебър – Световно наследство“ Златин Чаушев и изрази своето възхищение от майсторството и таланта му.

Книгата „Сутрин рано, вечер късно…“ съдържа текстове на  песни, писани от Иван Ненков за „Фамилия Тоника“, Тони Димитрова, „Щурците“, Ваня Костова“, Силвия Кацарова, клуб „НЛО“ и мн. други. По време на културната проява бяха изпълнени някои от най-емблематичните песни, създадени по текст на автора.

В дните от 11 до 14 февруари тематичен празничен декор радваше посетителите на пл. „Жулиета Шишманова“ и предоставяше възможност за интересна снимка във фотоателиетата за любов.

В няколко вечери на същия площад бе прожектирана компилация от снимки от фотоинициативата „Всичко е любов“, показваща различните лица на любовта и морето, както и емблематични и впечатляващи места от града.

В празничната програма на общината в чест на виното и любовта със своите вдъхновенни изпълнения се включиха ZZ-HOT – Зоро Карагьозов, ВС „Сюрприз“-Луминус, „Морски звездички“ и „Ла феде“, група FOUR, ФФ „Българка“, ФФ „Македонка“ и ТГ „Незабравка“. 

The post С ритуал по зарязване на лозята приключват Празниците на любовта и виното /снимки/ appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!