BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Табаков и Манолова: Туристическият бранш е готов за сезона. Властта такава ли е?

Председателят на комисията по туризъм към Общински съвет Бургас и председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова откриха кръгла маса по проблемите на туризма с туристическия бранш. Зала „Георги Баев“ на Морското казино се изпълни с представители на фирми и организации, свързани с туризма, които имаха конкретни желания и общи проблеми в сферата си, след като тя бе една от най-силно засегнатите от пандемията от COVID-19.

От първо лице успях да чуя за проблемите и предложенията на туристическия бранш. Чрез тях ще съгласуваме нашите 19 мерки в програмата ни срещу последствията от COVID-19, която ще трае 19 месеца. Нашият икономически план ще бъде надграден с идеите от тази кръгла маса. Най-сериозният проблем сега е как да върнем туристите и чартърите полети. Летателната програма на бургаското летище показва едно сериозно намаляване на самолети с туристи. Видях информация и от международни агенции, които сега рекламират кои са безопасните дестинации и очаквах България да е сред тези държави, но не присъствахме. Точно сега Министерство на туризма трябва да подкрепи бранша. Бизнесът е готов. Въпросът е дали държавата е такава с адекватни мерки и подкрепа„, каза Манолова.

Според нея мярката „60 на 40“, която хората очаквали да се превърне в „80 на 20“ или „80 на 0“, трябвало да продължи, защото реално много малък процент от туристическия бранш се е възползвал от нея. Като пример тя даде Словения, където всички граждани щели да получават ваучери от 200 евро, за да се посетят туристическите места в собствената си държава. Проблемът с електронните визи за туристите от Русия и Турция също стоял нерешен.

Като председател на Комисията по туризъм към Общински съвет-Бургас бях поканил представители от различни туристически сфери – туроператори, екскурзоводи, превозвачи, хотелиери и ресторантьори. Смятам, че срещата бе изключителна ползотворна, защото въпросите, които бяха повдигнати от присъстващите, бяха такива, които като председател на комисията мога да придвижа. В залата присъстваха представители на туристически комисии и от общините Созопол, Царево и Приморско. Благодаря и на Мая Манолова, която като председател на „Изправи се.БГ“ и бивш омбудсман, е много добре запознат със законите“, сподели Живко Табаков.

Манолова и Табаков не пропуснаха да коментират и темата със скандалното строителство на „подпорна стена/хотел“ на Алепу. Мнението и на двамата бе, че подобни обекти само отказват българските туристи да посетят Черноморието ни.

Институциите трябва да дадат ясен знак по отношения на скандалния строеж в Алепу. На всички е ясно, че не става дума за подпорна стена, а за хотелски комплекс, разрешен от конкретни лица от РДНСК. Искаме спешни категорични мерки, а виновните лица да понесат своята отговорност„, призова Манолова.

Материалът Табаков и Манолова: Туристическият бранш е готов за сезона. Властта такава ли е? е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!