BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Таксиметровите шофьори в Бургаска област плащат най-висок данък в страната

След обявената антикризисна мярка, според която държавата ще плати на общините част от патентния данък за таксиметровите шофьори, ИПИ обобщи данните за размера на данъка в отделните общини в страната.

Според събраната информация за 2020 г., в почти всички общини 265 общини данъкът е на заложения минимум – 300 лева,

което най-вероятно означава, че в тях или няма таксиметров превоз поначало или, че общинската администрация не смята за необходимо да го облага над минималните стойности.

Данъкът в Бургас е 660 лв.
Данъкът в Бургас е 660 лв.

Има обаче няколко видими струпвания на общини с висок таксиметров данък – с най-високи стойности са туристическите общини в област Бургас, както и в столицата и няколко общини около нея

От данните става ясно, че лидер в област Бургас е Созопол, където данъкът е 1 000 лв. Бургас се нарежда на внторо място с 660 лв., а няколко общини плащат по 600 лв. Това са Поморие, Приморско и Царево. Айтос се нарежда след тях с 400 лв. По 300 лв. данък се плаща в Несебър, Руен, Карнобат, Сунгурларе, Камено и Средец. Единствено от Малко Търново не са подаде данни за размера на данъка.

С по-висока ставка са и повечето областни градове, където се извършва и почти цялата реална таксиметрова дейност в страната. С новата мярка, шофьорите ще плащат навсякъде минималния размер от 300 лева, а държавният бюджет ще компенсира разликата до определения от всяка община размер, като преведе трансфер в общинския бюджет. Такива поне засега са обещанията на властта.

 

 

 

 

Материалът Таксиметровите шофьори в Бургаска област плащат най-висок данък в страната е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!