BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Творби на Чудомир в Художествената галерия

Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ открива изложбата „Нашенци“ с творби на Чудомир. Това ще се случи на 16.03, вторник и ще бъде в града до 20.04 в зала 1 на галерията и ще съдържа 71 оригинални акварела.

Чудомир е творческият псевдоним на един от най-значителните български писатели и художници – Димитър Чорбаджийски. Наричан приживе от многобройните си приятели и познати „Чудото“, той е наистина неповторимо явление в културата на България.  Чудомир е изтъкнат музеен и читалищен деец, народопсихолог, краевед, преподавател по рисуване, журналист, редактор, общественик, но е уникален преди всичко с дарбите си и на писател, и на художник. Напълно безпредметно би било да се спори коя от тях е по-силна. Защото и блестящите му, повече от 2 500 карикатури, ескизи, скици, портрети, композиции и великолепните му хумористични разкази и фейлетони, издадени от него в пет сборника и преиздавани повече от 60 пъти, десетилетия наред са разсмивали и ободрявали цяла България, бидейки двете страни на удивително единен и цялостен художествен свят.

Чудомир е изключително сложен, многопланов и многопластов човек и творец. Той излъчва жизнелюбие, доброта, остроумие и ведрост, но и трезв реализъм, сетивност за измеренията на трагичното, скептицизъм. Изхождайки от разбирането, че докато сатирата е скалпел, хуморът е мехлем за раните от човешки недъзи и обществени пороци, той има уникалната дарба да осмива без да унизява и да критикува, без да обижда. Безкраен и неизтощим хуманизъм движи перото и четката му в търсенето на българското и общочовешкото. Неговите герои са земни, жизнени и мъдри като самата Природа. Затова са толкова популярни и обичани. Самият той казва за героите си „Живички са до един, само оная, клюкарката, е общо взета. Можеш  да й сложиш което и да е женско име.“

За целия си творчески път, Чудомир прави 4 самостоятелни изложби.

Представителната изложба „Нашенци” е пълна възстановка на последната изложба на Чудомир, подредена от него самия като своеобразна творческа равносметка на живота му. Тя е гостувала с огромен успех в Будапеща, Братислава, Виена, Москва, Анкара и Скопие.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!