BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Третата ковид вълна в Бургаско ще бъде по-голяма от декемврийската смятат здравните власти

На 500 се увеличават ковид леглата в Бургаска област. Очакванията на здравните специалисти са тази вълна да бъде по-голяма от декемврийската, което ще изисква повече легла и ще натовари лекарските екипи.

Бургаска област е в червената зона с 530:100 000 заразени, най-голям е броят им в община Царево – 1500:100 000 и община Поморие – 630:100 000. Изключително бързо се изчерпват болничните легла, въпреки че те вече бяха увеличени.

Ковид легладата в региона са както следва:

УМБАЛ-Бургас – 180 легла, УМБАЛ „Дева Мария“ – 30, МБАЛ „Бургасмед“ – 55, Белодробната болница – 40, „Лайфхоспитал“ – 33, МБАЛ „Маджуров“- 20, „Сърце и мозък“- 4, КОЦ- 40, МБАЛ-Айтос- 20, МБАЛ-Карнобат 25, МБАЛ-Поморие- 30.

От утре, 12 март, до 26 март в областта в сила влизат следните противоепидемични мерки:

Преустановяват се присъствените учебни занятия в училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие за учениците от 5 до 12 клас. Същите преминават в електронна среда на обучение. Мярка влиза в сила от 12.03 до 26.03.21 г.

Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови и извънкласни занимания и дейности, дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други, организирани от училищата за всички възрастови групи;

Преустановяват се присъствените групови занятия в езиковите центрове, образователните центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица;

Посещението на детска градина за децата в задължителното предучилищно образование ще се осъществява по преценка на родителя, като от РЗИ ще издадат предписание до директорите отсъствията да са допустими;

Задължително носене на защитни маски в закрити и открити обекти с обществено ползване и предназначение. Забраната не се отнася за улици, площади, градини и паркове.

Намаляване на работното време на заведенията до 22 ч. и забрана на жива музика и DJ. Музиката следва да е само фонова.

Не се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без пълнолетен придружител;

Не се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер- сватби, кръщенета, погребения и др. с присъствие на повече от 10 човека.

В момента в област Бургас е преустановен и плановия прием в болница, плановите операции и свижданията.

Ако заболеваемостта достигне нива от над 600:100 000 души ще се предприемат нови и по-строги мерки.

При такъв развой може да се премине към преустановяване работата на детските градини и яслите, затваряне на театрите и др.

Към настоящия момент, до достигане на горните цифри, търговските центрове тип мол, фитнес залите, театрите, детските градини и яслите продължават да работят.

Същите ще бъдат обект на строг контрол за спазване на мерките.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!