BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Укрепено е свлачището в бургаския квартал „Сарафово“. Започна брегоукрепване в Царево

Укрепено е свлачището в бургаския квартал „Сарафово“ – едно от най-активните по Черноморското ни крайбрежие

По проекта, чието строителство започна през 2016 г., са изградени брегоукрепително съоръжение (дамба) с дължина 1430 м, пилотни конструкции с дължина 1261 м, дренажни ребра за отводняване на територията със същата дължина, както и 2000 м канавки. Осигурен е транспортен достъп. В допълнение са реализирани и паркоустройствени мероприятия. Озеленена е територия с площ 36 декара, изградени са мрежи от алеи с дължина 1340 м, засадени са 288 дървета и 134 храста. Дамбата е оборудвана с осветление и окабеляване за Wi-Fi.

Изграждането на дамбата, изпълнено на два подетапа, приключи през миналата година и през месец октомври бяха издадени разрешения за ползването ѝ. Чрез нея се възпрепятства влиянието на морската абразия върху брега и така се ликвидира основният фактор за възникване и активизиране на свлачищните процеси в района. Информацията за тях е от 1928 г., като до 2000 г. от такива е обхват крайбрежният склон, югозападно от кв. „Сарафово“, с дължина 2750 м и ширина до 250 м.

Опити за укрепване на засегнатата от свлачищни и абразионни процеси територия на кв. „Сарафово“ са правени през 40-те години на миналия век

През 1997-1998 г. от „Геозащита“ ЕООД – Варни са изработени първите инвестиционни проекти за укрепване на участъка от края на с. Сарафово (тогава) до Бургаските солници, разделен на два етапа. Първият започва през 1999 г. и е въведен в експлоатация през 2001 г.

В сега завършения етап, който е естествено продължение на приключилия през 2001 г., са изпълнени аварийни мероприятия

Работният проект за него е разработен отново от „Геозащита” ЕООД гр. Варна, като е актуализиран през 2016 г. предвид динамиката на свлачищните и абразионни процеси в района и при отчитане на ефекта на изпълнените преди дейности.

Сега крайбрежният участък от брега на Черно море с дължина 1,5 км е укрепен, озеленен и благоустроен и представлява привлекателно място за спорт и отдих за жителите на кв. „Сарафово“ и гостите на Бургас. Това ще доведе до развитие на туризма в района. Направена е връзка между двата етапа, както и връзка на кв. „Сарафово“ с Бургаските солници и плаж „Сарафово – юг“.

Цялостното завършване на проекта ще допринесе за опазване на живота и здравето на хората. С изграждането на укрепителните, брегоукрепителни и отводнителни съоръжения се предотвратява развитието на свлачищните процеси в територията. Осигурява се устойчивостта на терена, гарантира се надеждната експлоатация на техническа инфраструктура и бъдещото населено място в м. „Кюшето”, намалява се рискът от разрушаване на вече изградените брегоукрепителни съоръжения. Освен това, чрез укрепването на брега на Черно море в района на кв. „Сарафово“ ще се предотврати намаляването на територията на България вследствие на абразионни процеси.

Предстои обектът да бъде предоставен на общината, която да продължи благоустройствените дейности  в района.

default

Междувременно започна укрепване и на свлачището на северния бряг на гр.Царево. Абразионният бряг, който ще бъде укрепен е с дължина около 500 м., като е предвидено да се довърши брегоукрепителната дамба с дължина 491 м, да се изгради буна 35 м., както и да се издигне вълнобойна стена с дължина 316 м.

Срокът за изпълнение на строително – монтажните дейности е 390 дни.

Свлачището, предвидено за укрепване, е регистрирано през 2000 г. Засегнатата площ е около 5 дка, като състоянието му е потенциално опасно, в близост до жилищни сгради, улица, водоснабдителни, канализационни и др. проводи на техническата инфраструктура.

С реализирането на обекта ще се предотврати по-нататъшното развитие на абразия, ерозия и свлачищна дейност, застрашаващи градската част на Царево.

Материалът Укрепено е свлачището в бургаския квартал „Сарафово“. Започна брегоукрепване в Царево е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!