BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Учени : Covid-19 оцелява върху кожата пет пъти по-дълго от грипа

Коронавирусът остава активен върху човешката кожа в продължение на 9 часа, установиха японски изследователи. Това откритие според тях показва необходимостта от често миене на ръцете за борба с пандемията от Covid-19, съобщи АФП, цитирана от Дарик.

Патогенът, който причинява грип, оцелява върху човешката кожа в продължение на 1,8 часа, посочва изследването, публикувано този месец в списанието „Клинични инфекциозни болести“.

„Деветчасовото оцеляване на SARS-CoV-2 (вирусният щам, който причинява Covid-19) върху човешката кожа е с по-голям риск от предаване при контакт в сравнение с IAV (грипен вирус А), като по този начин ускорява пандемията“, се казва в съобщението.

Изследователският екип е тествал кожа, събрана от проби за аутопсия около един ден след смъртта. И коронавирусът, и грипният вирус се деактивират в рамките на 15 секунди чрез прилагане на етанол, който се използва в дезинфектантите за ръце.

„По-дългото оцеляване на SARS-CoV-2 върху кожата увеличава риска от контактно предаване; хигиената на ръцете обаче може да намали този риск“, се казва в изследването.

Проучването подкрепя насоките на Световната здравна организация за редовно и цялостно измиване на ръцете, за да се ограничи предаването на вируса, заразил близо 40 милиона души по света, откакто се появи в Китай в края на миналата година.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!