BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фламинго и розов пеликан „нападнаха“ Атанасовско езеро

Това лято, птиците и туристите по морето сякаш са се наговорили. Въпреки слабия сезон през юни и юли, сега – през август и двете групи са в своя апогей. Атанасовско езеро се е превърнало в привлекателно място за близки и далечни гости. Вероятно най-вълнуващи са многобройните фламинги, които намират спокойствие и сигурност в тихите басейни в северната част на езерото – територията на поддържания резерват.

По време на орнитологичния мониторинг, извършван в рамките на проект „Лагуната на живота“ се наблюдава ято от 159 птици, от които около 120 са възрастни екземпляри, оцветени в ярко розово и доста шумни.

Птиците се хранят и нощуват в един от басейните, където намират любимата си храна – солничното раче и други водни безгръбначни. Младите птици, сякаш съвсем умишлено са отделени от основното ято и се „надзирават“ от няколко възрастни птици, досущ като в човешките детски градини. Птиците са спокойни, не се впечатляват особено от единично човешко присъствие и не отлитат, само навлизат по-навътре в басейните. Ятото е доста шумно, в контраст с плаващите около него розови пеликани.

Това е най-високата численост розово фламинго в България изобщо,

след като миналата есен официално бяха преброени 126 птици, което прави Атанасовското езеро най-важното място за този вид у нас. Розовото фламинго вероятно прелита тук от делтата на р. Марица или от Турция, където гнезди в многохилядни колонии. В последните години видът започна да разширява ареала си и да се среща все по- на север, като през 2017 г. бе отбелязано гнездене на няколко двойки в Украйна. Приема се, че една от причините за тази експанзия са глобалните промени в климата.

фламинго

Освен удивителните и така харесвани гости, в езерото има и други любими розови птици – розовите пеликани.

Сега тук могат да се видят до 3-4000 птици, които нощуват и почиват по дигите, а през деня прелитат до езерото Вая, за да се хранят.

Многобройните ята на дъждосвирцовите птици – крайбрежни бекаси, водобегачи и брегобегачи, изпълват басейните и радват природолюбителите. Младите на саблеклюните, кокилобегачите и дъждосвирците са вече съвсем самостоятелни и са готови да поемат по дългите пътища на своите миграции.

Атанасовско езеро е Натура 2000 зона с разнообразни режими – северната част е поддържан резерват, южната част е защитена местност,

а цялото езеро, както и прилежащите земеделски земи са включени в едноимената защитена зона – част от Европейската екологична мрежа.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=WP6S8XN3hBM?feature=oembed&w=640&h=360]

Видео: Петър Янков, БДЗП

Подобряването на водната циркулация, премахването на колебанията в солеността и водното ниво, създаването на нови гнездови територии са само част от дейностите в езерото през следващите 5 години, които ще доведат до по-доброто управление на крайбрежната лагуна. Това ще се случи благодарение на LIFE проекта „Лагуната на живота“, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, Черноморски солници АД, БДЗП и „Заедно 2011“.

Материалът Фламинго и розов пеликан „нападнаха“ Атанасовско езеро е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!