BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хиляди се преклониха пред героите от Илинденско-Преображенското въстание, президентът Радев с емоционална реч на Петрова нива (ВИДЕО)

Хиляди се стекоха  в местността Петрова нива край Малко Търново, за да се преклонят пред героите от Илинденско-Преображенското въстание. Днес се чества неговата 116-та годишнина. Хора от цялата страна, политици и общественици поднесоха венци и цветя пред знаменития паметник в местността.

„Стараем се всяка година, подобаващо, да покажем нашето уважение, преклонение и почит към загиналите илинденци и преображенци. На този ден важно всички да дойдем тук, да запалим свещ и да се поклоним пред паметника на линденци, че са направили тази голяма крачка към свободата“, каза домакинът – кметът на Малко Търново Илиян Янчев. 

Минути преди официалното откриване на възпоменателното тържество пред мемориала, президентът Румен Радев беше посрещнат с хляб и сол на Петрова нива. Заедно с другите официални лица запали свещ в храма „Света Петка“, където се състоя заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци.

„Нека заявим високо и категорично, че е въпрос на отговорност на всеки български държавник да бъде редом с наследниците на изстрадалите. Нека е ясно, че ние не търсим отмъщение, но няма да забравим и пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, а хиляди човешки съдби. Нека не се крием зад дълбока политика на благоразумие, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята, да не допуснем и да направим така, че да не бъдат забравени и справедливите искания и да бъдат отлагани за някой следващ ден. Поклон пред паметта на героите и хилядите невинни жертви“, каза държавният глава в емоционалната си реч. 

 

Материалът Хиляди се преклониха пред героите от Илинденско-Преображенското въстание, президентът Радев с емоционална реч на Петрова нива (ВИДЕО) е публикуван за пръв път на bМТ- Бургаска младежка телевизия.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!