BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Чудотворна икона на Св. Никола пази Черноморец

С литийно шествие до пристанището с чудотворната икона на Свети Никола жителите на Черноморец ритуално ще „заключат” морето днес. Това е ритуал, който се прави от незапомнени времена. Никулден е празник на градчето, което до 1951г. е носело името Свети Никола. То празнува два пъти – зимен и летен Никулден. На 9 май – летния Никулден отново с шествие до брега, морето ще бъде „отключено” и риболовът ще бъде отново разрешен.

Според исторически данни селището възниква през 1728 година, като според предание най-напред то се намирало на 3-4 км югозападно от сегашното му местоположение. Село с името Свети Никола е отбелязано за първи път в исторически документи в средата на ХІV век. С това име селото е срещано многократно в документи от ХV, ХVІ, ХVІІ, ХVІІІ и ХІХ век.  Това българско село вероятно е

основано от прабългарски колонисти още през 705 г., когато кан Тервел получава Южното Черноморие като дар от император Юстиниан

за това, че му е помогнал да си върне трона.

Селото е преименувано на Черноморец в ранната комунистическа епоха – през 1951 г., защото комунистите не можеха да търпят име, произтичащо от „опиума на народите”.

Храмът „Свети Никола“ е осветен през 1858 г. От тогава и до днес там се разказва една история с корабокрушенци

от преди няколко столетия. Изграждането на храма е свързано със старо предание за корабокрушение и спасени гръцки моряци в Созополския залив. Сред останките, които изплували от потъналата гемия, била и иконата на Св. Никола, която моряците носели със себе си. Жителите на селото ги спасили, и когато си тръгвали, те оставили иконата на местните хора да я пазят, а по късно и да съградят храм, посветен на Николай Чудотворец – покровител на моряците. Оставили са я върху един камък, който сега се намира в олтара, върху който отец Стилиян служи и в момента.

През 1995-та храм изгаря до основи, дори металните свещници са били стопени от високата температура. И въпреки това

дървената икона на Св. Никола оцелява.

Там се е пазила и дървена част в сребърен обков от Господния кръст, който също оцелява след пожара. Преди това кръстът е бил пазен в манастира в местността Червенка, но по време на Руско-Турската война този манастир е опожарен. Войниците са спасили част от църковната утвар – кандила, свещници и други ценни неща и са ги донесли в селската черква.

Войниците са оставали и едно евангелие, напечатано в Москва през 1805 г., с много интересни цветни литографии и изключително красив обков. То също оцелява по време на пожара.

В трите оцелели реликви – кръстът, евангелието и иконата, местното население вижда чудо,

знак, поличба и решава, че трябва отново да възстановят храма такъв, какъвто е бил, максимално близко до оригинала.

Иконата на Св. Никола

За кратко време от 1995-та до 2000-та година храмът е възстановен отново. През 2010-та година проф. Божидар Димитров подари на черквата и мощи на Св. Никола.  По-късно,  пак със съдействието на Божидар Димитров, донесоха и

телесна течност от гроба на Св. Никола в Бари (Италия).

Това е течност, която изтича от саркофага на светеца само веднъж в годината – в началото на май, и която е събирана в малки стъклени ампули. България получи три такива ампули, които бяха дадени на църкви в Бургас, Созопол и Черноморец.

Мощи на Свети Никола

От Русия са получени и мощи на 11 руски светии. Кметът, който бил на гости на остров Корфу в Гърция, донесъл мощи на Св. Спиридон.

През 2014г. от църквата бяха откраднати мощите на Св. Никола, но 20 дни по-късно в храма отново имаше частица от тялото

на светията – покровител на Черноморец.

Материалът Чудотворна икона на Св. Никола пази Черноморец е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!