BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ще премине ли общинският път към сараите в Росенец пак в частни ръце?

Община Бургас доброволно се отказва от един от най-силните си козове по казуса с общинския път към „Догансарай“ в парк Росенец и заради това

може отново да изгуби собствеността си върху единствената сухопътна връзка с брега в тази част на Черно море, заради която въстана цяла България

За очертаващата се възможност предупреди общинският съветник от ПП „Средна европейска класа“ Константин Бачийски.

Опасенията му са породени от това, че

фирмите  „Хермес Солар” ООД и „Стрейтлайн” ЕАД, свързани в публичното пространство с изграждането на лятната резиденция, обитавана от Ахмед Доган, са подали жалба в съда срещу Решение № 12-2/28.07.2020г. на Общински съвет- Бургас. С това решение общината си върна собствеността върху спорния път.

„На сесията през юли аз и мои колеги съветници внесохме докладна с предложение да бъде възстановена собствеността върху пътя към „сараите“.  Мнозинството безотговорно отхвърли предложението ни и гласува своя докладна по казуса, в която обаче имаше съществени пропуски. Още тогава предупредих, че всичко това дава възможност гласуването да бъде успешно атакувано в съда от заинтересуваните страни и започнах  да се съмнявам дали грешките не са направени съзнателно“ – припомня Бачийски.

Според него през юли месец с начина си на гласуване мнозинството единствено е целяло да намали за момент общественото напрежение по казуса с Росенец и е отложило преминаването на общинския път отново в частни ръце за по-късен етап

„Сега вече нямам никакви съмнения, че Община Бургас доброволно се отказва от своето преимущество в съда. По този начин прави възможна загубата на собствеността си върху единствения път, който води до брега в близост до „Доган сарай“ – коментира Константин Бачийски.

 

Константин Бачийски
Константин Бачийски

Съветникът е категоричен, че по текущото дело най-силният коз на Община Бургас да запази собствеността върху общинския път, който води до сараите, е обявяването за нищожно на решението за деактуването на публична собственост от сесията през месец април. По този начин се пресичат законно всички възможности да се оспорва гласуването от юли в съда.

Като аргумент в защита на своята теза „за нищожност“ съветникът посочва:

 

  • Решението по чл. 6, ал. 1 от ЗОС, прието без да е налице  влязъл в сила ПУП  за промяна предназначението на съответните поземлени имоти или части от такива, вкл. приети под условия след приключване на тази процедура, са не просто незаконосъобразни, а нищожни.
  • Решението по т. 3 от т. 41 / 28.04. 2020г. е взето без наличието на съществена материалноправна предпоставка, а именно да е отпаднало предназначението на имота по чл. 3, ал. 2 от ЗОС. Имотите, за които беше предвидено да станат частна общинска собственост не са загубили предназначението си и Общинският съвет в решението си от 28.04.2020г. не е изложил каквито и да е аргументи и доказателства в тази връзка.
  • Липсата на посочената абсолютна материалноправна предпоставка за промяна на вида общинска собственост, както и пълната липса на мотиви в тази връзка в решението на Общинския съвет от 28.04.2020г.,  също са основания за нищожност на въпросното решение.
  • Решението по т. 3 от т. 41 / 28.04. 2020г. е прието по неправилен ред и в несъответствие с предвидената от закона процедура.

Съгласно практиката на Върховния административен съд в тези случаи решението на Общинския съвет е не просто незаконосъобразно, а нищожно. За да бъде призната тази нищожност, това трябва да стане по съдебен ред, а за да се случи, съдът трябва да бъде надлежно сезиран.

Константин Бачийски няколкократно е потърсил контакт с председателя на общинския съвет проф. Севдалина Турманова, както и с правния отдел на Общински съвет Бургас, за да ги призове да използват съществуващата законовата възможност  да поискат от съда извършването на инцидентен контрол за валидност на Решението за прехвърляне на пътя към „сараите“  от публична в частна собственост. /по т. 3 от т. 41 по Протокол № 9 /28.04.2020/ и да го обяви за нищожно.

Въпреки това при подаването на становище по жалбата на фирмите  „Хермес Солар” ООД и „Стрейтлайн” ЕАД общината не е използвала своя може би най-силен коз

По този начин се губи ключова възможност жалбата да бъде отхвърлена.

Според Бачийски изглежда така сякаш ръководството и юридическият отдел на Общинския съвет защитават и желаят да влезе в сила и в изпълнение скандалното решение  от 28.04, което съответно през юли месец съветниците оттеглиха, т.е. защитава интересите на „Стрейтлайн“ и „Хермес Солар“.

Случващото се е огромна подигравка с хилядите български граждани, които през лятото протестираха пред самата резиденция на почетния председател на ДПС , като възмущението им разтърси цялата страна и доведе до тежка политическа криза.

Вече е ясно, че по делата с този казус Общината не работи за запазването на общинската собственост върху пътя в Росенец,  а с действията си и с бездействието си  не се съобразява с исканията на българските граждани да имат свободен достъп до тази част от българския бряг – категоричен е съветникът от ПП СЕК.

 

Материалът Ще премине ли общинският път към сараите в Росенец пак в частни ръце? е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!