BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Японски лекари измислиха как да спрат стареенето

Лекарството вече е в първата фаза на клиничните изпитания.

Да живееш до 100 години и да не остаряваш. Невъзможно? Японски учени мислят по друг начин и вече тестват новият препарат.

Японски учени са открили лекарство, което може да спре стареенето и да подмлади тялото. Едва ли ще чакаме толкова дълго, предвид важността на откритието – от пет до десет години.

Възрастовото стареене е свързано с натрупване на клетки в органите, които предизвикват възпалителни процеси. Част от тези клетки са стареещи или остаряващи клетки. Именно те в крайна сметка губят способността да се делят, натрупват се в органите и водят до стареене.

„Ако тези клетки бъдат премахнати, ще бъде възможно да се спрат възпалителните процеси, които те провокират, и следователно да се постигне значително намаляване на симптомите на стареене“, каза Макото Наканиши, професор в Изследователския институт по медицина към Университета в Токио, в интервю за РИА Новости.

Учените са открили, че стареещата клетка изисква ензим, наречен GLS1, който превръща глутамина в глутаминова киселина. По този начин, ако използвате инхибитор от този ензим, ще бъде възможно да се унищожат клетките, които провокират стареенето.

Японски лекари вече са провели изследвания върху гризачи. Те инжектирали стара мишка с лекарство, което вече се използва срещу определени видове рак, което също се дължи на работата на GLS1. В резултат на това бъбреците, черният дроб и белите дробове започнали да функционират по-добре при мишката и тялото като цяло станало по-силно.

„Наблюдава се рязко подобрение на органите и структурите, претърпели промени, свързани с възрастта. След инжекцията видяхме подобрение в симптомите на диабетно заболяване и атеросклероза. Натрупването на стареещи клетки, които провокират възпаление, също се причинява от такива възрастови заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Сега изследваме дали е възможно да се преборят и тези заболявания. Поради разрушаването на клетките, които провокират възпалителни процеси, ще бъде възможно да се облекчат много заболявания, свързани с отслабване на функциите на различни органи, свързани с възрастта. Едно лекарство може да постигне подобрение при много видове заболявания наведнъж, и да постигне подмладяване. Самите ние сме много изненадани и го смятаме за изключително интересно “, каза професорът.

В бъдеще, ако в хода на клиничните експерименти бъде доказана безопасността на лекарството за хората, ще бъде възможно първо да се използва за хора с прогерия – синдром на преждевременно стареене, а след това и за тези, които не могат да водят нормален живот, както и при пациенти с бъбречна недостатъчност и нуждаещи се от диализа.

Превод и редакция: burgascity.com

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!