BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Японски слънца в сърцата на учениците от Руската гимназия

Учениците разшириха кръгозора си и откриха прекрасни неща от културата и изкуството на Япония

За учениците от ПГЧЕ „Васил Левски“ повече от успешно приключи проект, свързан с изучаване на японски език и запознаване с традициите и обичаите на Япония. Проектът се реализира с любезното съдействие на община Бургас, съобщиха за Грамофона нюз от ръководството на Руската гимназия.

Оттам уточняват, че благодарение на финансовата подкрепа на Японската фондация -The Japan Foundation в рамките на три месеца – от декември 2020 до март 2021 година, 2 групи ученици от различни випуски – VIII, IX, X, XI клас имаха възможност да се докоснат до езика и културата на Япония, и най-вече да разширят знанията си в областта на езикознанието – различните фонетични, лексикални и граматични форми на езика, на база сравнението с езиците, които те изучават като профилиращи.

Всички участници в събитието, проведено в електронната платформа „Teams“, бяха поздравени лично от официалните гости – г-жа Хигаки – аташе по културните въпроси в Посолство на Япония в Р България, г-н Такаши – специалист по японски език към Японска Фондация – The Japan Foundation и Директора на гимназията. Гости на представянето бяха представители на РУО –Бургас и община Бургас, учители, родители.

Директорът на бургаската гимназия, Весела Иванова изказа своята благодарност към Фондацията „за предоставената на учениците възможност за вълнуващо пътешествие из Страната на изгряващото слънце, за запознаване с богатата култура и традиции на Япония, за креативните методи и форми на преподаване, провокирали интереса на учениците.

Японската култура е стара колкото света и необятна колкото вселената, но уникалните й обществени привички и обичаи я превръщат в образцов културен модел в цял свят.

Това обучение, проведено изцяло в електронна среда, доказа, че дистанцията във времето и пространството не пречи на стремежа за търсене на нови знания и умението за усвояване на един от най-трудните за учене езици в света.

Успешното ни партньорство с Японската фондация би било едно ново и различно начало за системното изучаване на японски език в училището ни.“

Под вещото ръководство на своя преподавател д-р Елеонора Колева – дългогодишен преподавател и преводач,  учениците демонстрираха езиковите си постижения по 3 –те системи за писане на оригиналните японски азбуки – хирагана и катакана и китайските символи, наречени канджи.

Всеки бе подготвил собствено портфолио с личното си творчество по време на целия период на обучение от първия курс по японски език и култура в гимназията. Учениците впечатлиха не само с правилното си произношение и калиграфска техника при изписването на канджите, но и с уменията си да познават и представят уникалното и неповторимото в японската култура и традиции, благодарение на които векове наред народът на Япония блести с интелект, дисциплина и традиции.

Учениците разшириха кръгозора си и откриха прекрасни неща от културата и изкуството на Япония, които ги вдъхновиха. Те доказаха, че споменът за Япония не бива да се свързва само с красивите гейши, облечени в пъстроцветни кимона и „обречени“ да забавляват обществото, с воините – самураи и внушителните сумо – борци с легендарни бойни умения,  а и със спиращите дъха градини с вишневи дървета, под които се организират традиционни пикници с японски чадърчета, с прочутата изтънчена кухня и изискани ритуали за чайна церемония, с изкуството за подреждане на цветя, с уменията да рисуват, да правят оригами. Самите ученици се преобразиха в ролята на кулинари и художници и представиха своите сполучливи опити във всички любими за японците области.

Всяка група представи своята Facebook страница с публикувани всички материали по време на обучението и благодари на преподавателя си за интересното и уникално приключение в загадъчната Япония.

За всички любители на Япония, посетете страничките на учениците от Руската гимназия:

https://www.facebook.com/groups/823163761864315

https://www.facebook.com/groups/1104667870036406

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!