BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

7-дневна цветна диета с невероятен ефект

В желанието си да постигнем добра фигура за максимално кратко време, често прибягваме до нездравословни диети. От друга страна искаме и след приключване на диета да се храним здравословно, да хапваме повече плодове и зеленчуци. Споделяме така наречената цветна диета.

Характерно за нея е, че всеки ден се консумират храни с определен цвят. Благодарение на цветовете вие имате балансирано хранене, което не е лишено от важни хранителни елементи. Това е така, защото различните цветове храни имат разнообразни хранителни стойности.

Например белите, като карфиол, банани, мляко, лук, джинджифил, чесън, ряпа, картофи и други са богати на антиоксиданти, които могат да намалят кръвното налягане и холестерола.

Храните от червената група, като червени ябълки, цвекло, череши, розов грейпфрут, червено грозде, червени чушки, червени картофи, ягоди, домати, диня и други са богати на ликопен, който намалява риска от развитието на ракови заболявания.
Зелените храни, като краставици, зелени ябълки, спанак, зелени листни зеленчуци, грах, тиквички и други, също намаляват риска от рак, но и се грижат за здравето на очите. Жълтите храни, като портокали, чушки, тиквички и други също намаляват риска от ракови заболявания, засилват имунитета и се грижат за здравето на сърцето.

Споделяме един примерен хранителен план на цветната диета. Може да го спазвате една-две седмици, да направите пауза след това. Не забравяйте да пиете много вода и да ограничите до минимум консумацията на сол. За седмица може да свалите до 4 или повече излишни килограми.

Бял ден
Закуска: Смути с 200 мл обезмаслено мляко и два банана. Млякото може да бъде кисело или прясно.
Закуска преди обяда: Банан.
Обяд: Крем супа от гъби и/или пилешко филе, приготвено на скара и парче пълнозърнест хляб.
Вечеря: 150-200 г паста със сирене.

Жълт ден
Закуска: Смути приготвено с 200 милилитра соево мляко и парче пъпеш (манго, папая, кайсии, нектарини, праскови и други в жълто-оранжеви багри).
Закуска преди обяда: Жълт грейпфрут.
Обяд: Крем супа от тиква или жълти тиквички, печена тиква
Следобедна закуска: 1 бр манго.
Вечеря: Омлет с жълта чушка.

Зелен ден
Закуска: Парче ръжен хляб с пастет от риба тон и чаша зелен чай или зелено смути.
Закуска преди обяда: Зелена ябълка, 2-3 бр киви.
Обяд: Крем супа от броколи с филийка ръжен хляб или задушени броколи.
Вечеря: Зелена салата, пилешко филе или риба на скара.
Още по темата

Червен ден
Закуска: Фрапе приготвено с 200 милилитра мляко и 250 грама малини/череши/ягоди и други червени плодове.
Закуска преди обяда: Купичка с горски плодове.
Обяд: Две пълнени червени чушки, парче пълнозърнест хляб и салата от домати.
Вечеря: Чаша чай от хибискус, доматена салата или крем супа от домати.

Източник: az-jenata.bg.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!