Алкална диета: как на 50 да изглеждате като на 20

Виктория Бекъм успява да прави всичко, Дженифър Анистън и Гуинет Полтроу са слаби и позитивни, а Ел Макферсън на 56 години е с гладка кожа. Защото са на алкална диета – и много я хвалят.
От няколко години Виктория Бекъм се храни според книгата „Честно здравословна алкална програма“ (Honestly Healthy Alkaline Programme), написана от известния лондонски готвач и диетолог Наташа Корет (полусестра на Сиена Милър, сред нейните клиенти са Роби Уилямс и Натали Имбрулия, уебсайт на проекта: www .honestlyhealthyfood.com) и диетолог Вики Едсън.
Книгата съдържа красиви снимки и рецепти, както и общи препоръки за „нов начин на живот“, при които се дава предпочитание на храната, която, след като попадне в тялото ни, става алкална (има и киселиннобразуваща храна).


Смята се, че тялото работи оптимално, ако се поддържа киселинно-алкалният баланс (нивото на рН на кръвта обикновено трябва да бъде между 7,35 и 7,45 – това е по-алкална среда, докато киселинната среда трябва да остане в стомаха). Ако нивото на киселинност на кръвта е по-високо, тогава метаболитните процеси могат да бъдат нарушени: храната се абсорбира по-лошо, има дефицит на минерали и микроелементи (калий, магнезий, калций, натрий), мазнините се натрупват, количеството слуз се увеличава, имунитетът намалява, състоянието на косата и кожата се влошава, нивото на енергия пада. Подобни неуспехи могат да възникнат при увеличаване на на алкалността, но това се случва изключително рядко при съвременният човек – повечето храни, които ядем днес, образуват киселини. (Киселината също се повишава поради необходимостта да се прави всичко в движение. Между другото, фитнесът също нарушава баланса в полза на киселината.)


Като цяло лошата храна е всичко от животински произход (месо, птици, риба – с изключение на пъстърва и сьомга, морски дарове, всички животински мазнини, мляко, сирене, яйца), мед, всичко от брашно, бял ориз, гъби, кетчуп , горчица, изкуствени подсладители, сладкиши, кафе, газирани напитки, черен чай и почти всички алкохол).
Алкалните храни са – много зеленчуци и плодове, включително тези с кисел вкус – кисели ябълки и ябълков оцет, лимон, лайм, домати, грейпфрут, нар, суров спанак (при варене става кисел), ядки, водорасли, зеленчуци, зърнени култури (предимно овес, елда, просо и киноа), банани, стафиди и други сушени плодове, пресен джинджифил, кокосово и бадемово мляко, маслини, кокосово и ленено масло, масло от гроздови семки, авокадо. „Маниаци“ като Виктория Бекъм вярват, че дневният порцион трябва да се състои от 80% алкални продукти и 20% киселинни.

Но повечето съветници казват, че ако 2/3 от храната ви е алкална, това е повече от достатъчно. Вярно е, че не всички диетолози смятат алкалната диета за панацея. Например не е доказано до каква степен средата в стомаха влияе върху общия киселинно-алкален баланс.
„Окислителните процеси в организма непрекъснато се случват – така сме устроени“, казва Ирина Турчинская, диетолог в здравния център Wellness Daily Live Premium Club. – Природата е заложила огромен брой защитни механизми, които самостоятелно поддържат киселинно-алкалния баланс. Следователно, пристрастяването към към алкалната диета може да бъде вредно. От друга страна, ако активно отслабвате, в кръвта се създават много отпадни продукти и алкалните храни могат да допринесат за допълнителна детоксикация.
Също така е полезно да изпиете половин литър топла йонизирана алкална вода на празен стомах – лесно се получава с помощта на алкални филтри. Най-добри са японските. Като цяло е добре, когато диетата се състои от 50% въглехидрати, 25% протеини и 25% мазнини – считам това съотношение за златното правило в храненето. Всяко прекаляване може да навреди на здравето. „

Ел Макферсън обожава алкалната диета, особено спанака. Освен това яде цвекло с козе сирене (не алкално, а с ниско киселинно образуване), дива сьомга, и си позволява само едно еспресо (кафето е много кисело!) Сутрин.
В чест на 50-ия си рожден ден тя, заедно с личния си диетолог, доктор по медицина Симона Лобшер, дори разработи и пусна козметична добавка с алкализиращ ефект. Новият продукт съдържа 45 съставки (китайски билки, храносмилателни ензими, минерали, витамини), които подпомагат работата на 11 най-важни метаболитни системи на тялото – особено хормоналната и храносмилателната.

Снимки: gettyimages
Превод и редакция: burgascity.com
Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!