BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ахмед Доган вече е собственик на сарая в парк „Росенец“

Ахмед Доган вече е официален собственик на сарая в парка „Росенец“, пише сайтът Актуално. Това е станало през последните няколко дни. Пряко името на Доган пак не фигурира като физическо лице собственик, но връзката се открива чрез фирмите, които притежава.

Росенец
Сараите на Доган

Като се тръгне от фирмата, която притежава целия имот – „Хермес Солар“ ООД, се стига до Доган.

Преди няколко дни 95% от нея са придобити от „Порт Логистика Бургас:, която е  собственост на ТЕЦ Варна, даже са регистрирани на един и същ адрес.

Дяловете са продадени от Снежана Карова – дъщерята на лидера на ДПС в Девин и председател на Общинския съвет Карамфил Каров. На каква цена е станало прехвърлянето не става ясно от публичните документи. Останалите 5% остават притежание на руснака Георгий Серопян.

„Размерът на продажната цена за дяловете, както и начина и срока за заплащането ѝ са договорени между страните в отделно писмено споразумение“, се сочи в договора за покупко-продажба на дружествени дялове.

Първоначално даже Агенцията по вписванията отказала да приеме промените с придобиването на дяловете, защото е счела, че като съдружник руснакът не е надлежно уведомен за свиканите събрания.

След жалба на дружеството в Софийския градски съд и дадените от Карова доказателства отказът на длъжностното лице да впише промените е отменен на 27-ми февруари и те вече са факт.

В момента „Хермес Солар“ се управлява от Данаил Папазов – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в правителството на Пламен Орешарски в периода от 2013 до 2014 г.

През октомври 2017 г. неговият син Станислав Папазов и дъщеря му Ивелина Папазова с фирмата си „Сигда“ купуват ТЕЦ „Варна от ЧЕЗ чрез конкурсна процедура.

На 7 август 2018 г. 70% от дяловете на фирма „Сигда“ е придобита от Ахмед Доган.

През декември месец миналата година „Сигда“ е прехвърлила всички 850 550 акции (с номинална стойност 10 лева всяка) от капитала на ТЕЦ Варна в новосъздаденото от Доган и Папазов дружество „Сигда Инвестмънт“ АД, учредено през октомври м. г.

В него двамата притежават по 2500 броя обикновени поименни налични акции с право на глас, става ясно от списъка на учредителите, записали акции от капитала.

Сараите на Доган се простират на площ 14 344 квадрата. В това число е и изкуственият кей. Фирмата-собственик на сгради от Догансарай претендира за над 35 дка държавна земя от парка “Росенец”.

Дружеството “Стрейтлайн” ЕА, Д, което е собственост на „архитекта на Доган“ и Калин Тихолов, е поискало да бъде вписано като съсобственик на терена, включващ площи от морското дъно и морската акватория – публична държавна собственост. Областният управител на Бургас Пламен Янев е обжалвал заявлението и се очаква дълга съдебна процедура по казуса.

„Чрез “Сигда Инвестмънт” и “ТЕЦ Варна” Ахмед Доган е станал собственик и на други имоти в парк “Росенец”. През 2020 г. фирмата “Отманли Вилидж”, собственост на “ТЕЦ Варна”, купува няколко бунгала и почивна станция, които се намират върху терени държавна собственост. Доколкото земите са актувани вече като държавна частна собственост, въпрос на време е “Отманли Вилидж” да предяви претенции да ги закупи. В случая обаче не става дума за имоти на първа линия до морето.

Друга фирма, собственост на “Отманли Вилидж” притежава хотел в парк “Росенец”, както и моторна яхта. Става дума за “Варна Мода” ЕАД, с капитал близо 5,4 милиона лв., която чрез веригата от фирми зад нея е 50% собственост на Ахмед Доган.

В капитала на “Варна Мода” са вписани постройките на хотел “Албатрос” в Росенец, които са на първа линия. Хотелът обаче не приема гости, както пише на табелата на входа.

The post Ахмед Доган вече е собственик на сарая в парк „Росенец“ first appeared on Burgasnews.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!