BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Инициативата „Театър за всички“ стартира от Българово

Актьорите от театрална формация „Талантино“ и режисьорът Станимир Карагьозов зарадваха жителите и гостите на Българово с постановката „Женско царство“ по Ст. Л. Костов. Представлението постави началото на инициативата „Театър за всички“, подета от общинския съветник от ГЕРБ-Бургас Ясен Проданов.

Преди няколко месеца Проданов, който е част от голямото семейство на „Талантино“, даде обещание да направи театралното изкуството достъпно до всички населени места в община Бургас.

„Театър за всички“ има за цел да пренесе магията на театъра до всеки квартал и съставно селище на Бургас, където хората по-рядко имат възможност да се насладят на това изкуство. Същественото е, че представленията ще бъдат на любителските театрални школи от града, които ще получат шанс да излязат на сцената и да покажат резултатите от своя труд и талант. А може да сте сигурни, че в Бургас има много талантливи хора“, коментира Ясен Проданов.

Той лично е поел цялостната организация, логистиката, транспорта, популяризирането и осъществяването на представленията в бургаските квартали.

„Първата постановка беше с вход свободен като жест към жителите на Българово. Но идеята е читалищата да продават билети на цени, които сами определят, а след това генерираните средства да бъдат вложени в тяхната дейност – танцови, певчески състави и школи, отопление, ремонти и т.н.“, каза общинският съветник.

Проданов подчерта, че през следващите години хората на изкуството и културата в Бургас ще имат още повече възможности да развиват своята дейност.

„Щастлив съм, че с Община Бургас и отдел „Култура“ мислим в една посока. Скоро те стартират програмата „Достъпна култура“, състояща се от няколко направления, които покриват част от идеята ми и я разширяват към другите сценични изкуства. Това не означава, че „Театър за всички“ няма да продължи, а просто, че колегите ми театрали, ще имат повече възможности да се изявяват на сцена“, поясни той.

Преди месец Ясен Проданов, заедно с председателя на Общинския съвет в Бургас Михайл Хаджиянев, внесоха докладна за разширяване обхвата и бюджета на програмата „Достъпна култура“. На бюджетната сесия на ОбС предложението беше подкрепено от всички общински съветници.

Така финансовата рамка на програмата вече е 20 000 лв. По първите 3 направления средствата са общо 10 000 лева, а по направление 4 още 10 000 лв.

– Направление 1 – Подпомагане на творчески обединения и индивидуални артисти за представяне на готов културен продукт в квартали и съставни селища. Допустими разходи, които се финансират, са: транспорт, техническо обезпечаване и други специфични дейности, свързани с реализацията на културния продукт.

– Направление 2 – Предоставяне на възможност на творчески обединения – детски творчески школи, ателиета, групи, състави и др. за посещение на платени културни прояви – спектакли, концерти, театрални постановки, изложби и други в община Бургас, чрез средства за закупуване на билети. Творческите обединения могат да бъдат подпомагани по направлението не повече от два пъти в рамките на календарната година.

– Направление 3 – Предоставяне на средства за транспортна услуга на група граждани, не по-малка от 20 човека от съставни селища на Община Бургас, за посещения на културни събития в общинския център.

– Направление 4 – Подпомагане на творчески обединения и индивидуални артисти за подготовка и участие в национални и международни състезания и прояви. Допустимите разходи са за наем на помещения за тренировки и репетиции, хонорари на преподаватели и лектори и други специфични дейности, свързани с подготовката и участието, с изключение на транспортни разходи.

Скоро програмата ще бъде отворена за кандидатстване.

The post Инициативата „Театър за всички“ стартира от Българово first appeared on Burgasnews.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!