BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Боряна Калейн и Катрин Тасева разделиха по два медала на „Жулиета Шишманова“

С надпреварата във финалите на отделните уреди завърши Държавното първенство „Жулиета Шишманова“, съобщава на сайта си БФХГ. 

Боряна  Калейн  от клуб „Левски Триадица“ спечели златните медали на обръч и на топка, сребро на лента и бронз на бухалки на финалите на отделните уреди  при жените на държавното първенство по художествена гимнастика за приз „Жулиета Шишманова“, което се проведе в Бургас.

Катрин Тасева също завоюва четири отличия – два златни на бухалки и лента и два сребърни на обръч и на топка.

Ева  Брезалиева  стана трета на обръч, топка и лента, а на бухалки сребърен медал завоюва Татяна  Воложанина .

Калейн , която снощи стана шампионка в многобоя, днес триумфира в първите два финала с оценки съответно 27.050 точки на обръч и 27.400 на топка.

 Втора и на двата уреда е Катрин Тасева от „Левски  Илиана“  с 25.125 точки на обръч и 27.050 точки на топка.

 Бронзовите  медали спечели Ева  Брезалиева  от  „Олимпия“  (Бургас), което има оценки 24.800 точки на обръч и 25.600 на топка.

На бухалки шампион  стана Катрин Тасева с 27.200 точки, следвана от Татяна  Воложанина  (Левски  Илиана ) с 27.100 точки и от Боряна  Калейн  с 26.550 точки, която изпусна уреда точно на финала на изпълнението си.

На лента златото взе Катрин Тасева с 24.600 точки, а след нея се наредиха Боряна  Калейн  с 24.550 точки и Ева  Брезалиева  с 23.500 точки.

Приз „Жулиета Шишманова“ за най-добър треньор беше връчен на Бранимира Маркова – главен мениджър на национален отбор – жени (индивидуално), на Марияна Памукова – личен треньор на победителката в многобоя Боряна Калейн, приз получи и Николай Боев – треньор на победителката в многобоя при девойките Никол Тодорова.

Медалът на шампионката в многобоя беше връчен от трикратната световна шампионка и главен съдия на турнира г-жа Мария Гигова, сребърният медал бе връчен от г-н Димитър Бойчев (народен представител), а бронзовият – от  г-жа Галя Желязкова (народен представител). От 4-то до 8-мо място наградите бяха връчени от вицепрезидента на БФХГ Невяна Владинова.

Призът „Жулиета Шишманова“ на Бранимира Маркова беше връчен от г-жа Диана Саватева (заместник кмет на град Бургас), призът на Марияна Памукова беше връчен от г-жа Веселина Деведжиева (началник отдел „Спорт, превенции и младежки дейности“ в Община Бургас ), призът на Николай Боев беше връчен от г-жа Мария Гигова.

В награждаването на призьорките на уредите участва и г-жа Ивелина Василева (народен представител).

Тази година бе поставено началото на връчването на един нов Приз в този турнир – Приз „Васил Стоянов“, който се връчва на най-добре представилата се бургаска гимнастичка при девойките. Инициативата за този приз е на народния представител -г-жа Галя Желязкова, която бе осигурила и лична парична награда за носителката.

Първата носителка на Приз „Васил Стоянов“ стана Виктория Сахатчиева от клуб „Черноморец“, както и нейната треньорка Мария Калангерова.

В залата присъстваше и съпругата на починалия през миналата година  г-н Васил Стоянов – Иванка Стоянова, която бе видимо много развълнувана от учредяването на награда на името на нейния съпруг.

Припомняме, че  почетният гражданин на Бургас Васил Стоянов беше личност, която  ще остане в историята на спорта в морския град като професионален, дългогодишен спортен ръководител. Стоянов бе заслужил майстор на спорта – човек, който отдаде живота си за развитието на спортната марка Черноморец. Той е бивш председател на дружеството по физкултура Ботев (Бургас), с баскетболния отбор на Черноморец (мъже) печели купата на България. В последните си години беше член на федерацията по художествена гимнастика и създател на инкубатора за шампиони – клуб по художествена гимнастика Черноморец Бургас. Но не се откъсваше и от футбола, като беше член на Сдружението Бъдеще за Черноморец, както и активно присъстваше на стадиона.

Още веднъж поздравления за организаторите на първенството – домакините от клуб „Черноморец“, община Бургас със съдействието на БФХГ! Поздравления за всички състезателки, треньори, съдии и деятели, които направиха всичко възможно това Държавно първенство да се проведе във време на пандемия при изключителна органзиизация и стриктно спазване на мерките за безопасност. 

Безспорно осигуреното излъчване на шампионата направи всички почитатели на художествената гимнастика свидетели на всичко, което се случваше в залата и им даде възможност да се насладят на красивите и сложни композиции на любимите си гимнастички.

Следващата седмица е голямото състезание в София тази година – Световната купа по художествена гимнастика „SOFIA WORLD CUP“,  в което ни предстоят още много вълнения, макар и пред екраните в къщи, защото публика в „Арена Армеец“ няма да има.

Снимка :БФХГ 

   
   

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!