BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургаският самурай Вели Аслан заразява с добрия пример

Академия за бойни изкуства „Хикари“ навършва 10 години

Сенсей Вели Аслан заразява с добрия пример вече десет години в Академията за бойни изкуства „Хикари“. Спортува от много малък като започва с футбол. Преди да се отдаде на бойното изкуство джу джитцу, е посветил време на духовното си личностно израстване. Посещавал е и курсове по йога. „Когато намерих вътрешното си „Аз“ и се промених към по-добро, започна да ми липсва динамичната част, която открих в бойните изкуства. Там намерих баланса за себе си“, разказва сенсеят.

Като възпитаник на НСА и настоящ учител по физкултура и спорт в Немската гимназия, Вели е тренирал почти всичко. „Занимавал съм се с много неща, но в Джу джицу намерих всичко. Това, че трябва да използваш и интелект, не само сила“, допълва той.

Джу джицу е едно от най-древните бойни изкуства в Япония и е считано за първоизточник на джудо, айкидо, карате. Джу джицу  всъщност означава „гъвкаво изкуство“ и е свързано с подготовката на самураите в Япония, като започва много преди занятията с катана. Японците успяват да го запазят след намесата на САЩ в тяхната политика, трансформирайки го в различни бойни изкуства, превърнали се по-късно в спортове. 

Академия „Хикари“ Вели открива след завръщането си от столицата в родния Бургас. Решение, което той определя като може би най-правилното си до този момент. Школата води предимно спортно-възпитателен процес, а не толкова състезателен. „Стараем се да обучаваме с добрия личен пример. Възпитаваме децата да бъдат себе си. Учим ги, че всеки един е ценен сам по себе си. Не сме еднакви и не трябва да бъдем такива. Ние се стремим да създаваме личности“, разказва Вели.

Аслан посочва, че доста възпитаници на Академията успяват да се реализират успешно в различни професии из цял свят. „Това, което ме прави горд е да видя мой ученик реализиран и успешен, не само в професионален, но и в личен план“, категоричен е той.

Тази година „Хикари“ навършва 10 години като годишнината ще бъде отбелязана с различни обществено полезни инициативи. „Решили сме да си направим гора, всеки възпитаник и член на Академията, общо над 100 души,  ще засади дърво“, разкри Аслан като допълни, че подробности ще бъдат оповестени скоро. „Ние не сме просто клуб, ние се превърнахме в едно голямо семейство. Братството, което сме създали помежду си, е може би най-големият ни успех като организация“, смята Вели.

Тъй като личният пример заразява, Вели, неговите възпитаници и техните родители често се включват с инициативи за почистване и облагородяване на околната среда. „Преди две години почистихме плажа до залива „Света Параскева“ край Бегликташ, Приморско. Предстои да проверим на място неговото състояние и ако се налага ще го почистим отново“, категоричен е той. Последната инициатива, в която се включиха възпитаниците и членовете на Академията бе почистването около езерото Вая миналата седмица.

Вели успява да вкара и бойното изкуство в образователната система на Бургас. „Моите ученици имат като трети допълнителен час джу джицу, учат техники за самозащита“, обясни той. По неговите думи, бойните изкуства тренират не само волята и тялото, но и духа. От източната култура, смирението е един от най-важните уроци, смята сенсеят. „Първото нещо, когато някой те срещне в Япония, е да ти се поклони, без да знае кой си, какъв си, колко пари печелиш. И след това да ти подаде ръка. Това показва духовно израстване, липса на его“, разказва Аслан.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!