BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургаският съд потвърди възможността за лечение на Бенчо Бенчев в чужбина

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно

Окръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас, с което е отменена мярката за процесуална принуда „Забрана да напуска пределите на Република България, взета по отношение на подсъдимия Бенчо Б.“, съобщиха от пресцентъра на съда.

Бургаският окръжен съд прие, че първоинстанционния съд е положил всички необходими и достатъчни усилия за изясняване обстоятелствата по делото и е направил обоснови изводи относно фактическата обстановка.

Приел е, че е основателно искането на защитниците и на подсъдимия за разрешаване Бенчо Б. да напуска Република България, като е изложил подробни мотиви за решението си на базата на надлежно приети медицински документи.

Въззивната инстанция счете, че районният съд обосновано е направил извод, че подсъдимият е показал безупречно процесуално поведение – не е бил причина за отлагане на делото и несъобразяване с предходните определения на съда, с които временно на подсъдимия е било разрешавано да напуска пределите на държавата. Съобразил е също, че спрямо Бенчо Б. по време на досъдебното производство е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 50 000 лева, която е достатъчно тежка за престъплението, за което е обвинен, и която сама по себе си постига целите на мярката за неотклонение.

По тази причина съдът е приел, че мярката за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на Република България” е излишна, предвид процесуалното поведение на подсъдимия, както и нуждата от лечение и правото му да избере къде да бъде лекуван, и не на последно място постоянното изчакване определенията на съда по предходни разрешения да влязат в сила.

Така взетата мярка създава допълнителни физически и психологически травми на подсъдимия и към настоящия момент е вече неадекватна и неоправдана, предвид неговото безупречно процесуално поведение.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!