BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ГЕРБ: Подкрепяме туризма в Средец чрез нови програми и четирилентов път до Бургас

Развитие на туризма в областта, утвърждаване на община Средец като дестинация на четири сезона с уникален продукт. Това обсъдиха кандидатите за народни представители от ГЕРБ Димитър Бойчев, Деница Николова, и Галя Желязкова в Дебелт. Те се срещнаха с ръководството на Национален архитектурен резерват „Деултум“ и кмета инж. Иван Жабов.

„В националната ни програма предлагаме гъвкав механизъм на публично-частно партньорство, който да гарантира свобода за привличане на инвестиции. Така ще се акумулират средства за обекти като „Деултум“ и ще има обвързаност с регистър на туристическите места в областта. Този „фонд“ ще е бъде за социализация, инфраструктура, развитие и реклама на новооткрити културно-исторически обекти. Подобна форма на подкрепа ще е много навременна и в помощ за развитието на туризма“, коментира Димитър Бойчев.

Деница Николова подчерта, че бъдещето на туризма е в партньорството между общините. „Чрез правилно оформена проектна идея, която да защитите пред Регионалния съвет, няма да имате ограничения за финансиране. Ще се възползвате от ресурсите на големите общини като капацитет и експертиза. Изграждането на четирилентов път Бургас-Средец ще даде тласък за много възможности в тази посока. Ще търсите връзка с бизнеса, ще заложите на промотиране на местните продукти“.

Представена бе и друга идея– за еднократно финансиране за 50 хил. лв. на компания за проекти и внедряването им в туристическата индустрия. Така ще се стимулират иновативните решения в сектора. Въпреки пандемията, от „Деултум“ отчитат ръст на посетителите през 2020 г. Интерес има от детски градини, училища и университети, с тях се работи по различни програми. Има и проект за ограда на комплекса, която ще помогне за съхранението и реставрацията. Галя Желязкова коментира, че е обсъдена идея за подсилване на рекламара с работещото мобилно приложение в партньорство с община Бургас. Целта е то да разшири обхвата си и да приобщи други общини в Бургас.

Кандидатите на ГЕРБ провериха на място ремонта на читалище „Светлина 1924“. То е най-голямото в общината, на приземния етаж ще е залата за традиционни занаяти, а над нея – кинозала. Ще има художествена галерия, информационно-административен офис, творческо студио. Читалището се обновява по Програмата за трансгранично сътрудничество „Интеррег“ в партньорство с община Визе, Турция. Стойността на проекта е 492 463,30 евро безвъзмездна финансова помощ, като средствата за Община Средец, която е водеща по проекта са -269 938,67 евро.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!