BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургаски тракийци отбелязват 125 години ТД „Странджа“

2021 година преминава под знака на чествания по повод 125 години от учредяването на Тракийско Дружество „Странджа”. На мястото на съдбовното събитие за тракийци, „Минков хан“, днес е поставена паметна плоча.

На 18 февруари 2021 година , в навечерието на  датата на Учредителния Конгрес на Тракийската Организация в България, членове от Тракийско Дружество „Странджа” ще положат цветя в 16 часа пред паметната плоча находяща се на улица „Фердинандова” № 63,на ъгъла й с улица „Ивайло”.

В края на ХІХ и началото на ХХ век Бургас е преизпълнен със събития и личности, свързани с Илинденско-преображенското въстание. Още тогава в Бургас има заселени много българи, избягали от останалите в пределите на Османската империя, Македония и Одринска Тракия. Струпването на бежанци от тези области през последните две десетилетия на ХІХ век твърде скоро се превръща в кадрови потенциал за създаване на целенасочени организации, които да защитават техните общи интереси и да направлява земляческа им дейност. Тези предпоставки тласкат първите бургаски бежанци да се обединят.

Източно-тракийците не закъсняват и на създават дружество „Странджа”. Градът е избран за провеждане на Учредителния конгрес на тракийските дружества в България. На конгреса присъстват 36 делегати от различни краища на България и поробените все още нейни предели. Заседанията продължават три дни в гостилницата на прочутия Минков хан, който всъщност е собственост на Георги Чорбаджиев, бащата на писателя Петко Чорбаджиев-Росен.

Той е разположен на улица „Фердинандова” № 63 , на ъгъла й с улица „Ивайло”. Ханът на чорбаджи Георги всъщност е нает от Тодор Костов Минков, брат на Георги Минков, по поръчение на тракийската организация „Странджа”.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!