BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургас е първенец по брой мъже, малтретирани от жените си

Няма нито една област без пострадали жени и деца. 4590 са жертвите на домашно насилие от началото на годината, като 90% от тях са жени и деца. 3021 жени са пострадали от партньорите си или свои близки от началото на годината до края на октомври. Това ги прави 66% от общия брой на жертвите за този период. 24%, или 1121, са децата, върху които е оказван тормоз у дома. Пострадалите мъже са 448, пише 24chasa.bg, като се позовава на данни на МВР, предоставени от вътрешния министър Калин Стоянов в отговор на въпрос на ексминистъра от ГЕРБ Христо Терзийски.

Насилниците са 3576, от тях 3156 са мъже. Така

силният пол съставлява едва 10% от жертвите, но 88% от насилниците

Това показват и случаите от последните дни, при които за домашно насилие бяха обвинени четирима мъже и една жена.

Трите фрапантни случая са в Перник от събота вечерта по време на снежната буря, при които внук наби баба си, мъж – жена си, а майка счупи чаша в главата на 10-годишния си син и бе оставена в ареста за постоянно, “помагат” на миньорския град да се нареди на 8-о място по домашно насилие в страната. В Перник от началото на годината са регистрирани 164 случая. Те обаче са 0,19% от населението в областта, което нарежда града на второ място в страната след Силистра.

В понеделник пък тъщата на кмета на Цалапица се оплака, че сват ѝ я набил, а Окръжният съд в Пловдив осъди на първа инстанция Александър Пашов, прострелял съпругата си Фанка. 32-годишният мъж признал вината си пред съда. Оплакал се, че не спирал да мисли за случилото се, откакто на 25 ноември 2022 г. причакал жена си сутринта на път за работа, прикрит зад контейнер и, дегизиран с черна маска, и

я застрелял с незаконен пистолет от ревност

Най-много са случаите на насилие в София – 636. След столицата се нарежда Варна с 488, а после Пловдив, където са 375. Четвърти е Бургас с 366, а на пето място е Велико Търново – 245. Най-малко са жертвите във Видин – 32. Класацията обаче зависи и от броя на населението по области. Така се оказва, че всъщност жертвите в столицата са най-малко – само 0,05% от населението. Най-сериозно е положението в Силистра, където 114-те пострадали са 0,27% от живеещите в региона.

Най-много мъже са пострадали в Бургас – 54,

а жени и деца – в София, съответно 401 и 185. Няма нито една област без пострадала жена или дете.

Инфографика: 24chasa.bg

The post Бургас е първенец по брой мъже, малтретирани от жените си appeared first on zonaburgas.bg.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!