BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Коя пилотна идея ще бъде избрана за бъдещ проект в Бургас?

Българска  Фондация Биоразнообразие (БФБ) и Мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ организират втори уъркшоп за устойчивото бъдеще на Бургас в рамките на научния проект EmpowerUs, финансиран по програма на Хоризонт Европа. Събитието ще се състои в Регионална библиотека „Пейо Яворов“, гр. Бургас на 30-ти ноември (четвъртък), от 10:00 до 14:00.

По време на срещата ще се представят и оценят три ключови пилотни идеи, възникнали на база на дискусиите от първия уъркшоп през юни 2023 г., когато 30 представители на местната общност – институции, научни институти и НПО сектора, разделени в 4 фокус групи, дискутираха основните предизвикателства пред крайбрежната територия (политическа нестабилност; липса на водеща роля на науката при съставянето на политики за околната среда, замърсяване на водите и сушата; климатични промени и адаптация; въздействия и натиск върху околната среда и др.)

Подчертана бе нуждата от научни данни, които да се ползват за основа на управленските решения и изготвянето на модели и прогнози, както и по-детайлно изследване на природо-базираните решения и начините за тяхното прилагане, нуждата от зелена и синя инфраструктура, която да повишава свързаността на езерата чрез зелени коридори и цялостна веломрежа.

Нужна е „отвореност“ към зелените и сини зони на Бургас (конкретно към езерата) с ясни правила за разрешените и забранените дейности в близост до чувствителни екосистеми.

Наблегна се на потребността от повишено включване на гражданите при процесите на планиране, както и въвличане на учащите. Като решение се обособи идеята за създаване на „активно ядро“ от експерти, доброволци и общински представители.

„По време на втория уъркшоп ще преминем на следващия етап и с активния принос на участниците ще изберем пилотен проект, насочен към устойчивото развитие на района на Бургас. Дотук имаме формирани три идеи: „Екотуристическа марка „симБиотично“; Дигитален модел за адаптивно и съвместно управление за Атанасовско езеро и Изграждане на капацитет: образование за възрастни или за пораснали в областта на екологията, климата и бедствията“, но всичко може да се промени на срещата в четвъртък и да бъдат дадени по-добри или релевантни предложения.“ – споделя д-р Анна Антонова от Мюнхенския университет, която вече познава голяма част от „местните играчи“, но няма търпение да се запознае с активни граждани, които са добре дошли да се включат в уъркшопа.

Отново се очакват някои от европейските партньори да пристигнат в Бургас, а участниците ще могат да се запознаят и с проекта на Община Бургас Re-value, който също е финансиран от програма Хоризонт.

След края на семинара организаторите от БФБ са подготвили и една изненада за всички – в залата на читалище „Просвета 1927“ децата от ОУ „Христо Ботев“ в кв. Долно Езерово ще представят пиесата „Да опазим Бургаските езера“, написана от доброволеца Александър Маринов – Санчо и с декори и костюми, предоставени от БФБ, така че всички участници ще могат да й се насладят.

The post Коя пилотна идея ще бъде избрана за бъдещ проект в Бургас? first appeared on Burgasnews.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!