BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бургас ще бъде есенна столица на Европейския круизен туризъм

„Пристанище Бургас” ЕАД ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на „MedCruise” – Асоциация на средиземноморските круизни пристанища.

Домакинството е потвърдено с решение на борда на директорите на асоциацията, а определените дати са 10-13 октомври 2023 г. „MedCruise” е най-голямата круизна асоциация в Европа, създадена през 1996 г., с цел да насърчава круизната индустрия в Средиземно море и прилежащите му морета.

В нея членуват 22 държави от три различни континента – Африка, Азия и Европа, както и повече от 150 пристанища и 47 асоциирани членове.

Генералната Асамблея  в Бургас ще се проведе под патронажа на Министерство на транспорта и съобщенията.

Това е възможност още веднъж да се подчертае важността на круизните пътувания за развитието на туризма на българското Черноморие и за пълноценно използване на потенциала на българските морски пристанища.

„Пристанище Бургас” ЕАД е първото българско пристанище, прието за член на „MedCruise” през 2015 г., което е признание за стратегическата визия на държавната и местна власти за развитие обслужването на големите пасажерски кораби, и презентиране на Българското Черноморие, като дестинация с богато културно-историческо наследство.

Ръководителите на круизните компании (Royal Caribbean, Princess Cruises, MSC Cruises, Costa Cruises, Carnival Cruise Lines, и др) и участниците в 63-та Генерална Асамблея, ще имат възможност на място да оценят предимствата и условията, коита са имали техните пасажерски кораби, посетили Морска гара Бургас след 2014 г., както и да активизират дейността си по планиране на посещения в региона в дългосрочен план.

Усложнената геополитическата обстановка през последните няколко години в региона – кризата в Крим, атентатите в Турция, Ковид – пандемията, военните действия  Русия – Украйна се отразиха крайно негативно върху круизните плавания в регион Черно море.

Включването на Галатапорт Истанбул (Galataport Istanbul) през 2022 година в круизната карта на европейските маршрути, е знак за положителни перспективи пред черноморския регион.

 

В тази насока усилено работи и Black Sea Working Group /BSWG/ – работна група към „MedCruise”, обединяваща черноморските круизни пристанища  Бургас, Варна, Констанца и Одеса.

Настоящото решение на Борда на директорите на „MedCruise” да предоставят домакинството на 63-та Генерална асамблея на Бургас освен признание, е доверие във възможностите на българските пристанища по обслужването на круизни пътувания и за предоставянето на качествен туристически продукт.

Провеждането на Асамблеята предоставя възможност за осъществяване на силна международна реклама не само на Бургас, а и на България като цяло.

По време на предвидените В2В срещи между круизните компании и ръководители на пристанищата, предстои да бъдат договорени точките по маршрутите за периода 2025 г. – 2027 г., а това е шанс страната ни отново да се заяви на картата на круизните пътувания в региона на Черно море, и да покажем, че туристите могат да бъдат сигурни при своите посещения в България.

Материалът Бургас ще бъде есенна столица на Европейския круизен туризъм е публикуван за пръв път на Новини от Бургас.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!