BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вижте какви нови паралелки предлагат елитните гимназии на Бургас

На заседание, ръководено от заместник-областния управител Владимир Крумов, Комисията по заетост одобри държавния план прием за 2021/2022.

По данни на експертите от Регионално управление на образованието в последните 3 години се наблюдава положителна тенденция за увеличаване броя на учениците завършващи 7-ми клас. В сравнение с 2020 броят им през 2021 е с 300 ученици повече, което се равнява на близо 10 паралелки.

В област Бургас държавен план-прием за учебната 2021/2022 год. предлагат 54 образователни институции: 17 професионални гимназии; 6 профилирани гимназии (от които 1 частно); 25 средни училища (от които 1 вечерно); 5 обединени училища; Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо  Владигеров” – гр.Бургас.

Предложението за прием за учебната 2021/2022 година е 150 паралелки, от които  61 професионални STEM паралелки*, 28 профилирани STEM паралелки, 33 професионални паралелки и 28 профилирани паралелки. Цифрите дават възможност на експертите да предложат увеличение на броя на паралелките за учебната 2021/2022 год. със 7 повече от предходната година, определени на 143 паралелки.

За предложените паралелки са необходими 3900 ученици при 4064 завършващи 7-ми клас.

За първи път езиковите гимназии предлагат STEM профилирани и  STEM професионални паралелки. Така например Английска езикова гимназия „Гео Милев“ – гр. Бургас предлага актуалната професия „Графичен дизайнер“ със специалност „Графичен дизайн“ с профил „Природни науки“. Профилирана гимназия за романски езици  „Георги Стойков Раковски“ – гр. Бургас и Профилирана гимназия за чужди езици „Васил Левски“ – гр. Бургас предлагат профил предприемачески. Немска езикова гимназия „Гьоте“ предлага профил „Математически“. Бъдещите зрелостници от тези паралелки ще имат възможност едновременно с интензивното изучаване на чужд език да получат и сертификат за професионална квалификация. С новите предложения училищата си запазват до сега реализирания брой паралелки. Предложенията са в съответствие с потребностите на работодателите и нуждите на пазара на труда. Предложенията на училищата ще дадат възможност на учениците с интереси в природните и технически науки да ги изучават в условия на засилена чуждоезикова подготовка.

В Профилирана природоматематическа гимназия „Акад. Н. Обрешков” – гр. Бургас, профил „Математически”, с прием в 5 клас ще бъде в три паралелки.

Така наречените „Защитени специалности“ – Монтьор на подемно-транспортна техника / Пристанищна механизация; Корабоводител/ Корабоводене – морско; Корабен техник/ Корабни машини и механизми, през новата учебна година ще се финансират в паралелки при минимум 9 ученици.

Специалностите от професии с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, за учебната 2021/2022 година са Химик – технолог, Техник по транспортна техника, Електромонтьор, Ресторантьор и др. държавният прием в тях ще е в паралелки с най-малко 12 ученици.

„Изключителна е координацията между институциите, които отговаряме за Механизма по връщане на учениците в училище и това се вижда по броя на завършващите. Важно е, че план-приемът е подкрепен от работодателските организации, защото специалностите, които се предлагат трябва да отговарят на потребностите на пазара на труда.“- коментира зам.-областният управител Владимир Крумов.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!