BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметът даде старт на изграждането на нова детска градина в квартал „Горно Езерово“

Кметът Димитър Николов даде начало на строителните дейности за изграждане на модерна детска градина в бургаския квартал „Горно Езерово“. Новата сграда на детското заведение, което е филиал на ДГ „Синчец“, ще бъде на два етажа със сутерен, кухня и физкултурен салон, а на двора ще има две детски площадки, спортно игрище с трибуни и озеленяване.

„Горно Езерово“ е от последните бургаски квартали с неосъвременена детска образователна инфраструктура. С изграждането на новата и модерна детска градина ще бъдат разкрити достатъчно места за всички деца от квартала, които вече ще растат щастливи и в много по-добри условия“, сподели кметът Димитър Николов.

В момента децата от квартал „Горно Езерово“ се отглеждат в стара едноетажна постройка, която още преди десетилетия е пригодена да изпълнява функциите на детска градина. Тя е крайно недостатъчна да обхване всички малчугани от квартала. В нея се отглежда само една градинска група от 21 деца, а останалите се транспортират до съседните детски заведения в ж.к. „Меден рудник“.

Новата детска градина ще предостави възможност за отглеждане на две целодневни градински групи /всяка по 24 деца/ с възможност за увеличаване на капацитета при необходимост. На първия етаж ще бъдат разположени помещенията за една градинска група /дневни, спални, гардероби и санитарни помещения/, административната част и физкултурния салон, а на втория етаж ще има помещения за втора градинска група, лекарски кабинет с изолатор, компютърна зала, кабинети по изобразително изкуство и езиково обучение.

Сградата ще има осигурена отоплителна инсталация с гориво тип пелети. Детската градина ще има осигурен достъп за хора в неравностойно положение и система за видеонаблюдение.

Физкултурният салон на първия етаж ще предоставя бърза и удобна връзка с комбинираната спортна площадка на двора. Тя ще бъде с площ 200 кв. м. и ще има врати за мини футбол, два баскетболни коша и мрежа за волейбол, бадминтон и джитбол. Настилката ще бъде от изкуствена трева за мултиспорт.

На двора ще бъдат изградени още две детски площадки, които ще разполагат с комплексно детско оборудване, съдържащо пързалки, катерушки, люлка тип махало, люлка тип везна и пясъчник. Под тях ще бъде положена ударопоглъщаща настилка за безопасност на играещите деца. Около спортното игрище и двете детски площадки ще бъдат осигурени седящи места и ще бъдат засадени дръвчета.

Новата детска градина в квартал „Горно Езерово“ е част от усилията на Община Бургас в последните десет и повече години за цялостна модернизация и обновяване на образователната инфраструктура в града, кварталите и съставните селища. Освен нея, местната администрация съвсем скоро ще стартира изграждането на още две чисто нови детски заведения – ДГ „Морско конче“ в ж.к. „Братя Миладинови“ и ДГ „Надежда“ в ж.к. „Меден рудник“, а причината е, че броят на децата в Бургас се увеличава, а с него и този в градинските групи.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!