BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Висш действащ военен е сред задържаните за шпионаж

Действащи военни и разузнавачи са задържани за извършване на шпионска дейност в полза на Русия. 

Задържан е и бивш разузнавач, който в момента ръководи секретното деловодство на Народното събрание, съобщиха от прокуратурата. 

Подробности  бяха съобщени на брифинг в присъствието на главния прокурор Иван Гешев.

Бяха излъчени аудио и видеозаписи, направени със специални разузнавателни средства.

Заподозрените са шестима души, за петима от които прокуратурата ще иска постоянен адрес. Те са обвинени по глава 1 от Наказателния кодекс за престъпления против Републиката и шпионаж в полза на чужда държава.

Начело на групата е стоял висш действащ военен, представен на брифинга като Резидента. Съпругата му е с българско и руско гражданство и от показани на пресконференцията кадри и видеа става ясно, че често е посещавала сградата на руското посолство.

По думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева именно съпругата е била посредникът между мъжа си и хората в посолството.

Той трябвало да създаде нелегална агентурна мрежа от хора с достъп до секретна информация, в интересите им са били главно тайни от военен и високотехнологичен характер. На показаните видеа и аудиозаписи се вижда как се възлагат задачи, как се заснема секретна информация и как се осъществява плащането.

Според Милева и военния прокурор Елин Алексов шестимата са създали сериозна заплаха за националната сигурност на България, за НАТО и ЕС, информира БНР.

Обвинител №1 призова този случай да се ползва за обединение, а не за разединение:

„Надявам се този път да се обединим на основата на това, че обичаме родината – дума, която според мен сме започнали да забравяме. На това, че сме българофили, а не българофоби. Че защитаваме националния си интерес, а не го предаваме и продаваме за жълти стотинки, а и на базата на това, че не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни и трябва да защитим България“.

Разследването ще се води от Военната прокуратура, петимата, за които ще се иска постоянен арест, ще бъдат изправени пред военен съд. 

По-рано стана ясно, че двама души от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава.

В съобщението на Министерството не се посочва от коя дирекция са.

Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!