BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вълшебната сила на хряна

Добре познатият ни хрян е не само идеално допълнение към любимите ни ястия, като им придава пикантен вкус и неустоим аромат, но е лек, чиито ползи е добре да опознаем. Корените от това растение притежават не само невероятни вкусови качества, но и несравними ползи за здравето. С хрян може да противодействаме бързо и ефективно на грипа и кашлицата. Коренът съдържа вещества, които предизвикват дразнене на лигавиците и благодарение на това освобождава бронхите и синусите от събрания в тях секрет, пише bgbilka.com.

Препоръчван и като лек и за камъни в пикочния мехур, високо кръвно, смущения в дейността на чревния тракт, постревматични състояния и пигментни петна.

За да доставите на тялото си в максимално дози полезните вещества, съдържащи се в корена на растението, е необходимо то да бъде на възраст поне две години. Установено е, че в този период от растежа на корена, активните съставки в него се съдържат в най-висока концентрация.

Най-лековит е коренът, използван в свеж вид. Тук изниква въпроса за неговото съхранение. Методите за това са два. Единият от тях е да заровите корена в пясък. Този метод позволява съхранение за период от два-три месеца. През този период заровените корени не губят полезните си качества .

Другият метод е чрез приготвяне на пюре от коренището. Пасираната маса се смесва с равни количества зехтин, оцет и мед (по една лъжица) и малко сол, след което се затваря в буркан.

След разрязването на корена е задължително да го залеете с оцет. В противен случай той потъмнява бързо и губи лечебните си качества. Не използвайте потъмнял корен, тъй като не само неговият вкус е по-различен, но и химичния му състав. (az-jenata.bg)

Подробно с методите на приложението на този невероятен природен лек, доказвал лечебните си качества, ще Ви запознаем в текста.

Рецепти с тази билка при синузит

Заради слузоотделящите си качества, коментираният хрян е лек против синузит. Предлагаме Ви рецепти, с чиято помощ ще се избавите от това мъчително състояние.

При синузит хрян може да използвате за вътрешно и външно приложение. Налагането върху ноздрите на лапа от пасиран на кашичка корен помага за освобождаване на напрежението в синусите, посредством отделяне на секрета.

При приложението на метода с лапата трябва да внимавате да не изгорите кожата. Нанесете върху нея предварително свинска мас.

Вариант за приготвянето на лапата е смесването на предварително измит и настърган на ситно ренде корен от хрян. Пюрираната маса смесете с малко брашно и вода до получаването на кашичка.

Друг изпитан метод е приемът на една лъжичка смес от хрян+лимон преди храна. Пригответе това лекарство като към сто и петдесет грама пасиран корен прибавите сок от два-три лимона. (dar-center.com)

Маска за коса със спирт при косопад

Хрян със спирт е мощен лек при косопад. Силно загряващото действие на лютия кореноплод стимулира кръвопритока към скалпа на косата. С това негово свойство се въздейства стимулиращо върху процеса на снабдяване на космените фоликули с ценни хранителни вещества, необходими за здравето и растежа на косата.

Необходимо е всяка вечер да нанасяте тази маска за коса с помощта на памучен тампон с корените на косата. Само след около 10-15 дни ще забележите, че не само косопадът значително, но и растежа на нови косми.

След нанасянето на този лек не отмивайте, а преспете така. За приготвянето му изберете корен, който е току-що изваден от почвата. Не използвайте корен, който е леко увехнал и е започнал да омеква, тъй като той е загубил полезните си вещества. (desant.net)

Стотици са тези, които се успяли да се избавят от косопада благодарение на този лек. Той се препоръчва и от д-р Мермерски. Единственият случай, в който тази маска за коса не помага на 100%, е при наследствена обремененост от косопада и загуба на коса. Тази тенденция се наблюдава най-вече при мъжете.

Лекът се приготвя като две трети от едно малко бурканче се напълно с настърган свеж корен и се залее със силен спирт. Престоява две седмици, след което затвореното бурканче се разклаща енергично и извлекът се прецежда.

За отслабване с лимон и мед

Хрян в съчетание с мед и лимон е перфектното средство за бързо отслабване. Чудотворната кашичка пригответе като обработите в кухненски робот 125 грама пресен и предварително измито корен с три лимона. Цитрусите се добавят към кореноплода заедно с корите.

От получената кашичка приемайте по една лъжичка двукратно в продължение на половин месец. Важно е поглъщането на лековитата смес да бъде осъществявано с храна, т.е. да става по време на хранене. (az-jenata.bg)

За стопяване мазнините на корема

Чудотворният хрян атакува директно мазнините на корема и ги топи неусетно. Освен рецептата, която Ви представихме по-горе за отслабване, препоръчваме на дамите, които искат да стопят мазнините в коремната област и ханша да приемат до две лъжи на ден – преди хранене или преди тренировка от тази смес. Приготвя се като пасирате корен от джинджифил (около три сантиментра) и 125 грама хрян.

След получаването на смес с гъста консистенция (в нея има дребни парченца от двата кореноплода), добавете сока от четири предварително изстискани лимона. Продължете да пасирате до получаването на гладка смес и прибавете накрая три лъжици мед и две канела.

От този еликсир е задължително да приемате ежедневно в горепосочената доза за срок от три седмици. Починете седем дни и при необходимост може да повторите курса. (doctorbg.net)

Освен от мазнините по корема този лек ще Ви избави и от всички шлаки и токсини, отложени в тялото Ви. Хрянът в комбинация с мед и лимон е перфектния чистач на всички вредни вещества в организма.

При шипове

Лапа от настърган хрян е вашето спасени при шипове. Когато болката се е настанила трайно в живота Ви и мислите, че не може да се избавите от нея, опитайте този лек.

Всеки, който страда от шипове, знае че на моменти болката е нетърпима, а лекарствата я облекчават за кратко. За този метод са Ви необходими само свеж корен от подправката и малко мазнина (олио, свинска мас, зехтин или друг вид растително масло), което предварително трябва да нанесете върху болното място.

Нанесете кашичката от пасирания хрян и изчакайте половин час, за да проникнат полезните му съставки в кожата. След отстраняването й просто забършете със салфетка, без да отмивате с вода. (Езине.бг)

При подагра

Лековитият лют кореноплод се препоръчва от народната медицина за овладяване на възпалителните и оточните процеси при подагра. Една лъжица от настъргания корен се запарва за час в четиристотин милилитра вряла вода. Полученото количество от тази течност се приема на четири приема преди храна. (zdraviste.com)

При шум в ушите

При неприятния симптом шум в ушитепомага прием на лъжица от лекарство с хрян. Настържете количество от корена, необходимо да запълните една водна чаша с получената маса. Долейте със зехтин догоре и изчакайте кореноплодът да отдели полезните си съставки в мазнината. Това се случва след около пет часа.

По една лъжица от този извлек добавяйте вечер към кофичка кисело мляко и консумирайте преди сън. (lechitel.net)

Против високо кръвно

За здраво сърце и най-вече против високо кръвно препоръчваме следния лек – настърган хрян( пет супени лъжици), два лимона (сок от тях)  и мед (две пълни чаши). Всичко това се разбърква добре и се изсипва в стъклен буркан с капачка, като е задължително лекарството да бъде съхранявано в хладилник.

Три пъти дневно поглъщайте по една голяма лъжица от този уникален и изключително ефективен лек.

Той не само ще нормализира високото Ви кръвно, но и ще Ви избави от високите стойности на вредния холестерол, който допълнително предразполага към сърдечни проблеми. Този лек има и още един плюс – стимулира имунната дейност и прави организма по-устойчив на постоянно атакуващите го вируси и инфекции.

С лимон против кашлица, бронхит и за гърло

Хрян в комбинация с лимон е превъзходен лек против мъчителната кашлица и бронхит. Смесвайки двете съставки, Вие предоставяте на гърлото си всички необходими антибактерицидни агнети, които убиват попадналите в него бактерии. Стопира се развитието на инфекцията и разпространението й към бронхите.

В случаите, в които тя вече е достигнала до тях, лютият кореноплод в комбинация с лимон има пречистващо действие. Комбинацията чисти бронхите, разтваряйки насъбралия се в тях секрет.

Пригответе лекарството като смесите в буркан един настърган корен със сок от един лимон. Необходимо е да приемате по няколко пъти на ден по лъжица от синергичната смес, като е задължително приемът да се осъществява между храненията.

При кървящи хемороиди

При кървящи хемороиди за облекчаване на болката и спиране на кървенето Петър Дънов съветва да се приема по една лъжица от смес, приготвена от равни количества настърган хрян и мед. (dunov-knigi.com)

При гастрит

Рецептата, препоръчва от Дънов при хемороиди е лек  и при гастрит с единствена разлика в приеманото количество. За приготвянето й е необходимо да смесите в равни количества хрян (настърган) и мед. Тъй като дозите, приемани от това лекарство са по-големи, препоръчваме да използвате по половин килограм от двете съставки съответно, за да приготвите по-голямо количество от този лек. Преди всяко хранене поглъщайте по лъжица от домашното лекарство. (Лечител.нет)

Срещу рак

Лютият кореноплод в комбинация с броколи е перфектното средство за противодействие на клетките, причиняващи рак. Доказан е синергичният лечебен ефект на тази комбинация, дори когато двете храни са преминали през продължителна термична обработка.

Специфичното люто на вкус масло, което се съдържа в хряна, помага за пълноценното усвояване на всички антиракови агенти в броколито.

Тук полезното действие на хряна се обуславя от енизма миросиназа, който унищожава раковите клетки, дори когато те са започнали вече да се развиват.

При артрит

Пригответе си настойка от лютия кореноплод, с чиято помощ ще овладеете болката при артрит. Двеста и петдесет грама корени от хрян се настъргват на ситно. Получената маса поставете в празен буркан и залейте с равни количества мед и ракия (или силен спирт). Всеки ден разклайте съда с настойката. Повтаряйте това половин месец. След това прецедете и вече имате лек против артрит.

С него вечер преди лягане мажете болните места, а сутрин почиствайте с вода и след това мажете със свинска мас. (Лекува.нет)

С оцет при акне

Смес от хрян с оцет лекува дори най-тежките форми на акне. След сутрешния и вечерния тоалет, докато кожата на лицето е все още мокра, намажете я със смес, приготвена от лютия кореноплод и оцет. Оставете я върху кожата да подейства десет минути и изплакнете.

Тази оцетна есенция е с добра поносимост от всяка кожа, дори и от най-чувствителната. Двете съставки взаимно омекотят остротата си по отношение на мирис и паренето при допир с кожата. В бутилка поставете настърган и долейте оцет, за да го покриете напълно. Десет дни е необходимият период, за да достигне есенцията пълна готовност. Условие за това е да съхранявате бутилката в стая с умерена температура.

При астма

При астма положителен ефект има комбинацията на лютия кореноплод с лимон. Сто грама от него смесете със сока от три лимона. Дозата, която е необходимо да бъде приемана двукратно, е в количество една чаена лъжичка.

Поглъщайте я половин час преди сутрешното и вечерното хранене.

При гъбички

За локално третиране на участъците, поразени от гъбички, използвайте смес от хрян и мед. Тук количественото съотношение между двете съставки е следното – двеста и петдесет грама настърган корен се смесва с бурканче мед. Всяка вечер мястото, засегнато от гъбички, се намазва с част от сместа, след като е предварително измито и подсушено.

Само след няколко намазвания ще забележите подобрение. С тази смес можете също така да стимулирате имунитета си, което е много важно за успешно лечение на кошмарните и упорити гъбички.

На сутринта отмийте. Ако гъбичките са на краката, обуйте си чорапи и преспете с тях.

Ако този информативен материал е бил от полза за Вас, споделете го и с приятелите си в мрежите и гласувайте за него. Благодарим Ви, че споделяте статиите ни и гласувате за тях!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=MLF-dS9pSgA]

Източник: bgbilka.com

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!