BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Помпей са открити останките на роб, станал богат градски жител (снимка, видео)

Това откритие е изключително необичайно, тъй като повечето от възрастните, населявали Помпей по това време, традиционно са кремирани след смъртта.

В Помпей археолозите са открили добре запазен скелет. Находката е предоставила чудесен материал за изучаване на живота на древния град, разрушен от изригването на вулкана през 79 г. сл. Хр., Според nat-geo .

Това откритие се оказа необичайно в смисъл, че според традициите на това място и време повечето възрастни, населявали Помпей по това време, са кремирани след смъртта си. Тук са запазени не само кости, останки от коса и ухо, но дори фрагменти от тъкани. Мъжът е погребан в некропола на Порта Сарно: район в източната част на града, който все още не е отворен за туристи.

Според надписа на гробницата починалият е бил освободен роб на име Марк Венериус Секундио. Приживе той помага за организирането на представления на гръцки в Помпей. Според експерти това е първото потвърждение, че гръцкият език е бил използван тук заедно с латинския.

„Фактът, че в Помпей са се провеждали представления на гръцки, свидетелства за жив и открит културен климат“, каза директорът на Археологическия парк Габриел Зухтригел.

Експертите смятат, че бившият роб, след като е бил свободен, е станал свещеник и е бил много успешен в това: предвид впечатляващите размери на гроба му, той определено е достигнал значително ниво на богатство. А в статута си на роб, той е бил пазач на храма на Венера.

Умира на около 60 години. Археолозите приписват идеалното състояние на тялото на естественото мумифициране, което може да се обясни както с факта, че камерата е херметически затворена, така и с факта, че човекът може да си позволи да тръгне на последното си пътуване според традициите на родната си земя . Открити до него фрагменти от тъкан, както и стъклени съдове с мехлеми, говорят в полза на тази версия.

Източник: ru.armeniasputnik.am/nauka

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!