BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гениалният илюстратор Ясен Гюзелев открива своя изложба в Бургас на 8 октомври

Тази събота, Бургас ще посрещне един великолепен съвременен художник: Ясен Гюзелев. Творбите му събират овациите не само на всеки разгърнал илюстрираните от него любими книжни издания, но и на критиците по цял свят. Изложбата, показваща изключителните му графики, ще отвори врати на 8 октомври (тази събота) от 17 часа в Център за съвременно изкуство и библиотека, Бургас. Авторът ще уважи събитието, част от петото издание на Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест, организиран от Гранд хотел и СПА Приморец. Вратите на изложбата ще останат гостоприемно отворени за всички до 17 октомври включително. 

От Алиса – до приказките на Братя Грим – в издания за цял свят

Един от най-уважаваните съвременни илюстратори е завършил Национална художествена академия. „Книжната илюстрация представлява почти изцяло моите творчески търсения досега. В нея се стремя да вложа всичко, което нося, като художник, опитвайки се да интерпретирам всеки различен текст по своему, стремейки се да пресъздам атмосферата на епохата, емоциите, наслояванията на смисли и значения, което ме води до различни концепции за композиция, гледни точки, колорит, игра между тъмно и светло, силуети и прочие“ – споделя творецът.

Творческият му път го води из различни кътчета на света. Неуморно твори, като в списъка на книгите, които е илюстрирал са заглавия като  „Алиса в страната на чудесата” и „Алиса в огледалния свят” от Луис Карол, „Приключенията на Пинокио” от Карло Колоди, “Оливър Туист” и “Големите надежди” от Чарлз Дикенс, “Баскервилското куче” от Артър Конан Дойл, „Дон Кихот” на Сервантес, приказки от братя Грим, Оскар Уайлд, Джон Ръскин; митологичните истории за „Артур и Екскалибур” и „Орфей и Евридика”, разкази за живота на личности като Сократ и Микеланджело.

Сред най-важните издатели в кариерата му са „J.F.Schreiber”, “Esslingen”; “Grimm Press”, “Taipej”; “Aufbau-Verlag”, Berlin; “Simply read books”, Vancouver; “Walker books”, London. Творбите му радват читатели от цял свят в съответните издания, предназначени за къде ли не – от Англия, Германия, Испания и Швеция, до Корея, Франция, Португалия, Гърция. Друг основен момент в творчеството на Ясен Гюзелев са картите таро, като през годините създава различни тематични поредици, които изумяват със своята детайлност.

Творбите му достигат до широката публика и чрез редица изложби – в Испания, Словакия, Шотландия, Италия, Германия, Чехия, Сърбия, САЩ, родната България и други държави.

Носител е на редица престижни награди, сред които „Хр. Г. Данов“ за най-добре илюстрирана книга за 2010 г. (Алиса в страната на чудесата); Сребърен медал от асоциацията на Илюстраторите 2004, Ню Йорк, САЩ; 2003 Luchs, награда от радио Бремен и Die Zeit –  за „Дон Кихот“ и други.

Отзиви и публикации за работата на Ясен Гюзелев

Творбите му се радват на голямо внимание от пресата в световен мащаб. Ето част от позицията на относно илюстрациите му към една от най-знаменитите книги на всички времена: „Сигурно е съкровена мечта на всеки един илюстратор да направи илюстрациите към „Алиса в страната на чудесата”… „Българският художник Ясен Гюзелев ни показва картини от „Алиса”, които се леят на широкоформатните страници на илюстрованата книга като последователности от един сън. През един охра-филтър, който прави всичко леко разфокусирано и едрозърнесто, наблюдателят вижда все нови перспективи на сценичното действие – веднъж неговата гледна точка е твърде високо, друг път той е съвсем мъничък сред великански същества и уреди. По този начин действието изглежда като една безтегловна камера, която се движи свободно през пространството и времето, точно като самата Алиса.“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung, 17 октомври 2000, Лоренц Йегер)

„Приятелите на хубава илюстрована книга, които имат вкъщи много издания на неосакатената Алиса, могат да си оближат пръстите при вида на необикновените картини на Ясен Гюзелев. Като че ли вкусвайки сам от „изаж ме!”, „изпий ме!”, наблюдателят бива катапултиран от мравешки в птичи поглед, бива зареян над стълбищата, бива запратен извън действието и хвърля внимателно поглед в частната кухня на херцогинята. Една подредба на сцените, която пасва на откачените сънища, латентно-опасно привлекателна и монохроматична през цялото време месингова светлина отвън, вътре засенчена и покафенена като настъргана ябълка, която е престояла вече известно време върху чинията. Пъстрите сладурани на Дисни са точно толкова далеч, колкото и елфоподобната Алиса на Ракхам.“ Между другото към книгата е приложен постер, на който още веднъж са представени всички илюстрации. Всички нива преминават едно в друго по Ешеровски маниер, като обединяват картините, които в книгата са представени поотделно по един заслужаващ удивление начин.“ (The Zeit, 14 декември 2000, Карла Шнайдер)

Къде да откриете илюстрациите на Ясен Гюзелев?

Ясен Гюзелев се е погрижил в сътрудничество с изключителен партньор – Elephant Bookstore, да предложи на всеки желаещ, да има в дома си негово произведение. Галерийната винтидж книжарница е ексклузивен дистрибутор на лимитираните подписани графики и принтове на майстора на илюстрацията и разказвача на приказки.

Това са повече от специални творби. Всяка от черно-белите графики, създадени във вид на прецизна рисунка с молив върху хартия, отнема от няколко дни до няколко седмици. След това, без промени в размера на творбата, тя се пренася върху алуминиева плака. За печат се използва ръчна офортна преса с еднометрови осемкилограмови валяци. Мастилото е CHARBONNEL на най-добрия производител на професионални мастила – Lefranc Bourgeois, Франция, а хартията е 100% памук, ръчно произведена от Hahnemühle, Германия. Лимитираната серия е подписана от художника, като Elephant Bookstore гарантира уникалността на всяка една от творбите, чрез сертификат и сериен номер.

Богатият каталог на реномираната столична книжарница включва по-голямата част от известните графики на майстора, както и не малко от непопулярните му творби. Освен с гордостта си – Ясен Гюзелев, Elephant Bookstore е известна с богата си колекция от автографи на световноизвестни актьори от Харисън Форд до Ал Пачино, и е популярно място за срещи с известни личности. Елефант можете да откриете и на www.elephantbookstore.com.

Ясен Гюзелев и изкуството му в Бургас

Ясен Гюзелев прави така, че приказките да оживеят по прецизен, смайващ, пълнокръвен начин пред читателя. Заповядайте да се потопите в света на неговото изкуство на 8 октомври (събота) в Център за съвременно изкуство и библиотека в Бургас. Откриването на изложбата ще бъде от 17 часа, като авторът лично ще уважи събитието.

Гостуването на един от най-изтъкнатите в световен мащаб илюстратори в Бургас и представянето на творчеството му на морска сцена, е част от програмата на Порт Прим Арт Фест. Фестивалът на изкуствата се организира за пети път от Гранд хотел и СПА Приморец, с подкрепата на Община Бургас и Арт Ателие. Медийни партньори са Дарик Радио и БНР – Бургас.

Организаторите на културния фест изказват специални благодарности на г-н Рубен Лазарев -съсобственик и основна движеща сила зад Elephant Bookstore, благодарение на когото Бургас ще има възможността да се наслади на изкуството на един от най-изтъкнатите съвременни илюстратори – Ясен Гюзелев.

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!