BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Гешев за шпионския скандал : Българи продават собствената си страна за стотинки

Не бих я сравнил с никое дело, което е било до момента в България, включително и случаите – осъществяване на действия, несъвместими с дипломатическия статут. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНТ по повод разследването за шпионската афера, съобщава Дарик.

Шест лица бяха привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава, съобщиха вчера от прокуратурата. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия.

По думите на главния прокурор това може да се сравнява исторически с т.нар. случай „Петорката от Кеймбридж“.

Българските служби доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който беше съсипан след 1989 г., каза главният прокурор.

Става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност.

Иван Гешев каза, че прокуратурата е максимално открита по всеки един случай, с една единствена цел – да информират максимално пълно българските граждани, в обема, който законът позволява.

Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки, каза главният прокурор.

Държавният департамент на САЩ посочи в изявление, че внимателно следи случая със задържаните за шпионаж в България, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„САЩ твърдо подкрепят суверенитета на България и стоят на страната на българите срещу тези зловредни действия на тяхна територия“, заяви той.

Източник:Дарик

Източник: gramofona.com

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!